Parintii care pleaca la munca in strainatate vor avea noi obligatii

Resurse Umanemunca in strainatateparinti strainatateserviciul de asistenta socialaLegea 257/2013
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Potrivit declaratiilor facute saptamana aceasta de Elena Tudor, directorul Directiei pentru Protectia Copilului, pentru parintii care pleaca la munca in strainatate s-au stabilit noi obligatii.

Astfel, noteaza Mediafax, toti parintii care merg sa lucreze in strainatate, indiferent de faptul ca exista deja un contract de munca semnat sau pleaca in cautarea unui loc de munca, vor fi obligati sa anunte serviciul de asistenta sociala in legatura cu persoanele care vor avea grija de copii ramas acasa.

Se modifica astfel obligatia initiala prin care doar parintii care aveau contract de munca in strainatate aveau aceasta responsabilitate.

Legea 257/2013 pentru modificarea si completarea Legii 272/2004 privind protectia drepturilor copilului obliga toti parintii care isi lasa copiii singuri acasa, cand pleaca la munca in strainatate, sa notifice serviciul public de asistenta sociala (SPAS) de care apartin, cu cel putin 40 de zile inainte, si sa desemneze o persoana care se va ocupa de acestia, informeaza sursa amintita mai sus.

Iata ce prevederi sunt in legea modificata:

"Notificarea va contine, in mod obligatoriu, desemnarea persoanei care se ocupa de intretinerea copilului pe perioada absentei parintilor sau tutorelui, dupa caz.

Confirmarea persoanei in intretinerea careia va ramane copilul se efectueaza de catre instanta de tutela. Persoana desemnata trebuie sa faca parte din familia extinsa, sa aiba minimum 18 ani si sa indeplineasca conditiile materiale si garantiile morale necesare cresterii si ingrijirii unui copil".

Persoana careia urmeaza sa ii fie delegata autoritatea parinteasca isi da acordul personal, in fata instantei, iar cererea de delegare a drepturilor si indatoririlor parintesti va fi solutionata in trei zile de la depunerea acesteia. Hotararea va cuprinde mentionarea expresa a drepturilor si indatoririlor care se deleaga si perioada pentru care are loc delegarea.

De asemenea, se stabileste ca serviciile publice de asistenta sociala organizate la nivelul municipiilor, oraselor, comunelor trebuie sa asigure persoanelor desemnate consiliere si informare cu privire la raspunderea pentru cresterea si asigurarea dezvoltarii copilului pe o perioada de sase luni.

Mediafax informeaza ca, potrivit datelor centralizate de Directia pentru Protectia Copilului, la sfarsitul lunii iunie erau inregistrati 81.891 de copii care aveau unul sau ambii parinti plecati la munca in strainatate si 59.070 de familii afectate de acest fenomen, 16.012 dintre acestea avand ambii parinti plecati din tara.


NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Resurse Umanemunca in strainatateparinti strainatateserviciul de asistenta socialaLegea 257/2013

Data aparitiei: 20 Noiembrie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Parintii care pleaca la munca in strainatate vor avea noi obligatii Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]