La nivelul Uniunii Europene lucrau, in 2016, 8,2 milioane de specialisti in IT&C, respectiv 3,7% din totalul populatiei active, conform unui comunicat Eurostat. Romania se afla sub media europeana la acest capitol, insa a realizat progrese importante in ultimii cinci ani.
Tarile cu cei mai multi specialisti, raportat la numarul de persoane active in campul muncii, sunt Finlanda (6,6%), Suedia (6,3%) si Estonia (5,3%). La polul opus se afla Grecia (1,4%), urmata de Romania (2%) , Cipru si Letonia (ambele cu 2,2%).
Pe de alta parte, Romania a redus, in ultimii cinci ani, din decalajele fata de vecinele sale de clasament. Spre exemplu, in 2011, doar 1,5% din forta de munca romaneasca era concentrata in acest sector de activitate. De asemenea, in prezent, Romania este una dintre tarile cu cel mai echilibrat raport intre numarul femeilor si cel al barbatilor (sub 74%) din acest domeniu. La nivel european, 83,3% dintre posturi sunt ocupate de barbati, iar persoanele cu studii superioare reprezinta 61,8%.
Cu toate ca numarul acestor specialisti a crescut de la un an la altul in UE, in 2016, nu mai putin de 41% dintre companii intampinau dificultati in acoperirea posturilor vacante. Aproape jumatate dintre specialistii din UE se afla in trei tari: Marea Britanie (1,6 milioane), Germania (1,5 mil.) si Franta (1 mil.).
Angajarea unei persoane in functia de programator, fara studii de specialitate
"In cazul unui viitor angajat care nu are finalizat liceul, dar urmeaza sa se angajeze intr-o societate din domeniul IT, desfasurand activitatea unui programator, pe ce functie poate fi angajat? Neavand liceul finalizat trebuie sa fie angajat ca muncitor necalificat, insa v-as ruga sa imi spuneti pe ce functie as putea sa il angajez in acest domeniu? Daca ar face un curs in domeniu ar putea fi angajat ca Programator ajutor?"
...citeste mai multe detalii aici >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediu medical. Zilele suportate de angajatorIntrebare: Cate zile de Concediu medical plateste angajatorul daca intr o luna sunt trei concedii medicale:- primul (initial) de 4 zile, 14-17.01.25 - al doilea tot de 4 zile (cu intrerupere fata de primul de cateva zile) 20.01.-23.01.2025 si -al treilea de 5 zile (lucratoare) in continuare (calendaristic vorbind) 24.01.2025-31.01.2025 dar dat de o unitate spitaliceasca (nu de medicul de familie ca celelalte doua).
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Repausul zilnic si repausul saptamanalIntrebare: Ore lucrate sambata O angajata cu norma intreaga de luni pana vineri, lucreaza si sambata 4 ore in showroom. Cand revine la servici: luni de la 08:00, 12:00 sau marti?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<