Domeniul comertului cu amanuntul este unul dintre cele mai afectate de criza financiara. Vanzarile au scazut dramatic in special in sectoarele imbracamintei si incaltamintei, multi dintre cei care detineau magazine in sistem franciza fiind obligati sa renunte la afaceri din cauza faptului ca nu au mai avut cum sa plateasca chiria.
Situatia delicata se vede cu ochiul liber. De exemplu, daca intrati intr-un magazin care vinde pantofi sport, puteti observa ca pe rafturi sunt foarte putine modele, semn ca nu mai exista bani pentru aducerea de marfa noua.
„Sunt zile la rand in care magazinul din Oradea nu vinde absolut nimic. Cand a venit proprietarul imobilului si mi-a cerut chiria, i-am spus ca ii dau toate registrele contabile si daca gaseste incasari cat este contravaloarea chiriei, atunci poate sa ia banii. Deci incasari, nu profit!”, ne-a declarat un intreprinzator, completat de un altul: „Cei mai multi vizitatori i-am avut in magazin pe 31 decembrie 2010. De la 10 dimineata pana la ora 15 au intrat peste o suta de persoane. Cu toate acestea, nimeni nu a cumparat nimic!”.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
In aceste conditii, patronii sunt obligati sa faca reduceri de personal. Ei se folosesc diferite tertipuri pentru a-i convinge pe angajati sa plece singuri si, astfel, sa nu le plateasca diverse compensatii prevazute de lege. „Schema clasica” a indepartarii angajatilor este intarzierea cu mai multe luni a salariului. Mai sunt la moda reducerea contractelor si prelungirea fara plata a programului de lucru.