Cele mai mari reduceri salariale in perioada de criza s-au inregistrat si in tara noastra, asa cum arata o harta publicata de Institutul Sindical European (ETUI) prin care este prezentata evolutia salariala intre 2010 si 2012, pentru cele 28 de tari europene, care ilustreaza impactul dramatic al politicilor de austeritate asupra salariilor din UE.
In prezent, Confederatia Europeana a Sindicatelor avertizeaza liderii europeni ca este necesara o schimbare de directie pentru a restabili cresterea si increderea, citeaza Ziare.com.
Unul dintre efectele care se manifesta si in prezent e reprezentat de cresterea exploziva a somajului, mai mult de 26,5 milioane de oameni fiind fara o slujba.
"Este acum cat se poate de clar ca masurile de austeritate prin taierea salariilor si destructurarea negocierii colective nu au imbunatatit situatia cetatenilor. Dimpotriva, politicile europene si ale guvernelor nationale au agravat problemele si au adaugat crizei economice, o grava criza sociala", se arata in comunicat.
Infograficul realizat de ETUI demonstreaza ca, in majoritatea tarilor in care somajul e in crestere, salariile scad, cu consecinte grave in privinta cresterii riscului de saracie si excluziune sociala.
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Conform unui comunicat Cartel Alfa, principalele consecinte ale politicilor de austeritate sunt:
- In majoritatea tarilor (15 din 27) se inregistreaza scaderea salariilor reale. Cea mai mare scadere a salariilor de la inceputul crizei a avut loc in tarile care au beneficiat de programe de bailout financiar. Desi nu a fost intr-o situatie care sa necesite un program de bailout, Romania se afla printre tarile cu cea mai mare scadere a salariilor din Europa.
- O scadere a ponderii salariale in majoritatea tarilor UE indicand o redistribuire a veniturilor dinspre munca spre capital.
Sursa: Ziare.com