Raspunderea salariatului. Cele mai controversate situatii intalnite in instantele de judecata!

raspunderea salariatuluiabatere disciplinaracercetare disciplinara
Raspunderea salariatului. Cele mai controversate situatii intalnite in instantele de judecata!
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ca angajator sau manager HR, in mod sigur v-ati confruntat deja cu situatii in care salariatii comit abateri disciplinare sau va aduc o paguba. Astfel de situatii apar frecvent in orice firma si nu sunt usor de gestionat, mai ales cand e vorba despre recuperarea unor prejudicii. Fiecare speta are particularitatile ei.
 
Va ajuta insa enorm sa cunoasteti cum gandesc instantele de judecata cand se intalnesc cu asemenea cazuri. Da, practica instantelor va ofera niste repere solide de care sa tineti cont atunci cand salariatii va fac probleme, pentru ca aceste repere va garanteaza ca veti proceda intotdeauna corect.
 
Iata de ce va invitam sa urmariti in data de 3 noiembrie, ora 15.00, webinarul Raspunderea salariatului, sustinut de reputatul specialist prof. univ. dr. Raluca Dimitriu, formator al magistratilor specializati in litigii de munca, in cadrul Institutului National al Magistraturii. 
 
Webinarul va fi axat chiar pe deciziile adoptate de instantele de judecata in spete controversate si, pentru o claritate maxima, el va fi structurat sub forma de intrebari si raspunsuri, detalii AICI >>>
 

Raspunderea salariatului - 5 exemple de situatii in care angajatorii intampina dificultati

 
Situatia 1
 
Contravaloarea pagubei produse de salariat, recuperata prin acordul partilor, nu poate depasi 5 salarii minime brute (art. 254 alin. (4) din Codul muncii). Ce salariu minim se ia in considerare daca salariatul lucreaza in constructii, agricultura sau industria alimentara?
 
Situatia 2
 
Salariatul cu functie de conducere este retrogradat pe o functie de executie. El nu mai are insa abilitatile necesare pentru indeplinirea acesteia, deoarece a exercitat timp indelungat functia de conducere. Va putea fi concediat pentru necorespundere profesionala?detalii AICI >>>
 
Situatia 3 
 
La aplicarea sanctiunii avertismentului, angajatorul nu este obligat sa realizeze o cercetare disciplinara. Daca totusi realizeaza o cercetare, doar ca acesta este incompleta sau incorecta sub aspect formal, instanta ar putea anula sanctiunea avertismentului?
 
Situatia 4
 
Salariatul a savarsit o abatere disciplinara, producand si o paguba firmei. A fost sanctionat disciplinar si nu a contestat decizia. Angajatorul introduce actiune in instanta pentru recuperarea pagubei. Instanta, analizand elementele raspunderii patrimoniale, va mai putea verifica existenta faptei? Sau va retine ca aceasta este dovedita prin decizia sanctionatorie necontestata?
 
Situatia 5
 
Poate fi salariatul rechemat din concediul de odihna (in conditiile art. 151 (2) din Codul muncii) in vederea realizarii unei cercetari disiplinare? Va reamintim, conform art. 144 alin. (2), dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari. detalii AICI >>>
 
 

O sanctiune disciplinara se radiaza de drept in termen de 12 luni 

 
 
Conform art. 248 alin. (3) din Codul muncii, o sanctiune disciplinara se radiaza de drept in termen de 12 luni de la aplicare, daca salariatului nu i se aplica o noua sanctiune disciplinara in acest interval. 
 
Importanta acestei prevederi devine evidenta daca luati in calcul art. 250 din Codul muncii, care spune ca angajatorul, atunci cand decide sa pedepseasca o abatere disciplinara, stabileste pedeapsa in raport cu gravitatea abaterii disciplinare savarsite de salariat, avandu-se in vedere, printre altele, si eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta. 
 
Ca urmare, daca salariatul savarseste o noua abatere, se va tine cont de abaterile disciplinare mai vechi de 12 luni? Noua abatere poate fi considerata “abatere repetata”?
 
 
Informatii utile pentru dvs.
 
Webinar: “Raspunderea salariatului. Intrebari si raspunsuri”
Lector: prof. univ. dr. Raluca Dimitriu
Data desfasurarii webinarului: 3 noiembrie 2022
Intervalul orar: 15.00-16.30
Conditii: conexiune la Internet
 
Webinarul Raspunderea salariatului, sustinut de reputatul specialist prof. univ. dr. Raluca Dimitriu are si un PRET SPECIAL, detalii aici >>>
 
 

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
raspunderea salariatuluiabatere disciplinaracercetare disciplinara

Data aparitiei: 07 Octombrie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Raspunderea salariatului. Cele mai controversate situatii intalnite in instantele de judecata! Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]