Mentionam ca, potrivit art. 25 din Codul fiscal, ajutoarele oferite angajatilor pentru boli grave si incurabile, se considera cheltuieli sociale cu deductibilitate limitata, in limita unei cote de pana la 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului.
"Firma a acordat suma de 500 lei unui angajat bolnav de cancer ca si ajutor pentru boli grave in luna decembrie 2016, dar la nivel de angajator nu este semnat un contract colectiv de munca si nici in contractul individual de munca nu este precizata aceasta suma. Cum putem formaliza printr-un document pentru a nu se impozita aceste sume? Este sufiecienta o decizie a angajatorului pentru acordarea acestei sume salariatului?", intrebare din cadrul PortalCodulMuncii.ro
In primul rand, este demn de mentionat ca, potrivit art. 25 din Codul fiscal, in contractul colectiv de munca sau in regulamentul intern pot fi reglementate si alte cheltuieli cu caracter social. De asemenea, acest ajutor acordat in aceste conditii reprezinta cheltuiala sociala conform art. 25 alin. (3) din Codul fiscal).
Astfel din punct de vedere al impozitului pe venit nu sunt venituri impozabile ajutoarele pentru bolile grave si incurabile acordate salariatilor daca s-a prevazut astfel in contractul colectiv sau individual de munca.
40 Modele de Regulament Intern
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
250 Modele Fise de Post
Asadar, suma de 500 lei acordata unui salariat bolnav (art. 25 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal) este cheltuiala deductibila in limita unei cote de pana la 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului daca printr-un act aditional la CIM aceasta clauza va fi reglementata.
ATENTIE: Incadrarea in categoria veniturilor prevazute de acest text se face pe baza documentelor medicale din care rezulta caracterul grav sau incurabil al bolii.
Daca nu este acordat pentru o boala grava sau incurabila sau nu este stabilit in contractul individual de munca sau in contractul colectiv de munca, ajutorul va intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale.
Sursa: PortalCodulMuncii