Impozitarea ajutoarelor oferite angajatilor pentru boli grave si incurabile. Cum se reglementeaza in CIM

Mara Dobrin
Mara Dobrin
04 Ianuarie 2017
04 Ianuarie 2017
Mara Dobrin
Mara Dobrin
ajutor boli incurabileimpozitare ajutoare materialeindemnizatii boli incurabile
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Atunci cand un angajat se imbolnaveste, acesta poate beneficia de anumite ajutoare materiale, iar angajatorii ar trebui sa aiba in vedere cum se procedeaza, in situatia amintita.

Mentionam ca, potrivit art. 25 din Codul fiscal, ajutoarele oferite angajatilor pentru boli grave si incurabile, se considera cheltuieli sociale cu deductibilitate limitata, in limita unei cote de pana la 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului.


"Firma a acordat suma de 500 lei unui angajat bolnav de cancer ca si ajutor pentru boli grave in luna decembrie 2016, dar la nivel de angajator nu este semnat un contract colectiv de munca si nici in contractul individual de munca nu este precizata aceasta suma. Cum putem formaliza printr-un document pentru a nu se impozita aceste sume? Este sufiecienta o decizie a angajatorului pentru acordarea acestei sume salariatului?", intrebare din cadrul PortalCodulMuncii.ro


In primul rand, este demn de mentionat ca, potrivit art. 25 din Codul fiscal, in contractul colectiv de munca sau in regulamentul intern pot fi reglementate si alte cheltuieli cu caracter social. De asemenea, acest ajutor acordat in aceste conditii reprezinta cheltuiala sociala conform art. 25 alin. (3) din Codul fiscal).

Astfel din punct de vedere al impozitului pe venit nu sunt venituri impozabile ajutoarele pentru bolile grave si incurabile acordate salariatilor daca s-a prevazut astfel in contractul colectiv sau individual de munca.

Asadar, suma de 500 lei acordata unui salariat bolnav (art. 25 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal) este cheltuiala deductibila in limita unei cote de pana la 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului daca printr-un act aditional la CIM aceasta clauza va fi reglementata.

ATENTIE: Incadrarea in categoria veniturilor prevazute de acest text se face pe baza documentelor medicale din care rezulta caracterul grav sau incurabil al bolii.

Daca nu este acordat pentru o boala grava sau incurabila sau nu este stabilit in contractul individual de munca sau in contractul colectiv de munca, ajutorul va intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale.


Sursa: PortalCodulMuncii


NOUTATI din Legislatie muncii

S-a modificat legislatia privind acordarea DIRNEI!


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]