Anul sa(l)batic in Romania

an sabatican sabatic in romaniareglementare an sabatic in codul munciianul sabatic in codul muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
"Doresc sa imi iau un an sabatic. Lucrez in cadrul unei multinationale, la angajator privat, in Romania. Mentionez faptul ca am 7 ani de muna in domeniu si as dori sa imi iau acest an pentru continuarea cursurilor de specializare in domeniu.

As vrea sa stiu in ce conditii pot beneficia de un an sabatic si ce implicatii exista pentru angajator si pentru mine, evident."


Conform specialistilor, in Romania nu se reglementeaza dreptul la anul sabatic. Cu toate ca este un drept exceptional de binevenit pentru cei care doresc sa isi dedice un an pentru cursuri, continuarea calificarii, pentru odihna psihica si orice altceva, nu putem inca sa discutam despre reglementare in Romania.

Dupa cum bine stim, in vest, te poti califica pentru un an de pauza, dupa 7 ani de munca, insa mai avem putin de mers pana acolo.

Exista intotdeauna optiunea de a va lua inima in dinti si de a cere concediu fara plata. Cu acordul angajatorului si conform conditiilor negociate in contractul colectiv de munca sau in regulementul intern, puteti sa va luati chiar si un an de concediu fara plata.


In orice caz, nu uitati ca pentru rezolvarea unor situatii personale salariatii au dreptul la concedii fara plata in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.


Prin urmare, puteti beneficia de concediu fara plata pe durata si in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, daca exista, sau prin regulamentul intern, conform PortalCodulMuncii.

In caz contrar, daca angajatorul nu aproba acest an de concediu fara plata, aveti cele mai mari sanse sa devina un an sa(l)batic in care valorile si nevoile dvs. de odihna sau de cercetare sa fie puse pe primul loc, in defavoarea castigurilor financiare.

Atentie, totusi, la faptul ca profesorii si conferentiarii titulari sau directorii de granturi care timp de 6 ani consecutivi au derulat granturi de cercetare si au functionat in aceeasi universitate pot beneficia de an sabatic. Pe perioada anului sabatic, acestia beneficiaza de pana la un salariu de baza, cu aprobarea senatului universitar, si isi pastreaza calitatea de titular, dar sunt scutiti de efectuarea activitatilor din fisa postului.

Astfel, legea instituie, pentru profesorii si conferentiarii sau directorii de granturi care timp de 6 ani consecutivi au derulat granturi de cercetare si au functionat in aceeasi universitate, dreptul de a beneficia de anul sabatic. Pe perioada anului sabatic acestia beneficiaza de pana la un salariu de baza, cu aprobarea Senatului universitar.

De asemenea, pe intreaga perioada a anului sabatic persoanele in cauza isi pastreaza calitatea de titular, fara a fi insa obligati sa presteze activitatile cuprinse in fisa postului.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
an sabatican sabatic in romaniareglementare an sabatic in codul munciianul sabatic in codul muncii

Data aparitiei: 24 Noiembrie 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Anul sa(l)batic in Romania Nota: 3.83 din 5 - 6 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru FizioterapeutIntrebare: As avea si eu nevoie de o fisa de post pentru functia de fizioterapeut, cod COR 226402.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Posibilitatea de detasare transnationala a cetatenilor ucraineniIntrebare: O societate din Romania are angajat un cetatean ucrainean. Acest cetatean ucrainean a obtinut in Romania permisul de sedere pentru beneficiarii protectiei temporare. Societatea doreste acum sa il detaseze in Spania. Avand in vedere cele mentionate mai sus, va rugam sa ne comunicati daca societatea din Romania il poate detasa la o societate din Spania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


ARTICOLE SIMILARE

Anul sa(l)batic in Romania

Mai multe articole despre an sabatic in romania

ARTICOLE SIMILARE

Anul sa(l)batic in Romania

Mai multe articole despre anul sabatic in codul muncii
Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]