Studiu de caz: Poate fi incheiat CIM-ul in perioada de proba, fara preaviz?

29 Iunie 2011
29 Iunie 2011
Codul munciiperioada de probaCIMpreaviz
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In unele situatii, angajatii aflati in perioada de proba (pe o perioada de 90 de zile), pot face o cerere de demisie, respectand preavizul de 20 de zile lucratoare. Ce poate face insa o companie intr-un astfel de caz? Au reprezentantii societatii dreptul de a-i inceta contractul de munca unui angajat care procedeaza astfel? Mai mult decat atat, poate fi facuta o notificare prin care sa inceteze contractul inscris in perioada de proba fara a se mai tine cont de cererea de demisie survenita anterior?

Cu privire la posibilitatea incheierii contractului individual de munca, art. 31. alin. (3) din Codul muncii mentioneaza ca, pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, incetarea contractului de munca poate fi facuta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara obligatia de a motiva decizia.

Astfel, in decursul sau la sfarsitul perioadei de proba, atat angajatorul, cat si salariatul pot notifica cealalta parte cu privire la intentia de incetare a raporturilor de munca, fara motivare si fara preaviz. In situatia in care salariatul a notificat incetarea contractului de munca pe durata perioadei de proba, nu mai este obligatorie respectarea termenului de preaviz.

In schimb, in situatia in care notificarea incetarii raporturilor de munca nu este efectuata de salariat pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca va inceta la data expirarii termenului de previz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv. Angajatorul are astfel posibilitatea legala de a renunta la termenul de preaviz, contractul individual de munca incetand la data renuntarii. In momentul in care salariatul notifica incetarea CIM, angajatorul nu mai poate dispune incetarea in baza art. 31 alin. (3) din Codul muncii, urmand ca notificarea formulata de salariat sa isi produca efectele.

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 
Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]