Cu privire la posibilitatea incheierii contractului individual de munca, art. 31. alin. (3) din Codul muncii mentioneaza ca, pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, incetarea contractului de munca poate fi facuta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara obligatia de a motiva decizia.
Astfel, in decursul sau la sfarsitul perioadei de proba, atat angajatorul, cat si salariatul pot notifica cealalta parte cu privire la intentia de incetare a raporturilor de munca, fara motivare si fara preaviz. In situatia in care salariatul a notificat incetarea contractului de munca pe durata perioadei de proba, nu mai este obligatorie respectarea termenului de preaviz.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
In schimb, in situatia in care notificarea incetarii raporturilor de munca nu este efectuata de salariat pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca va inceta la data expirarii termenului de previz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv. Angajatorul are astfel posibilitatea legala de a renunta la termenul de preaviz, contractul individual de munca incetand la data renuntarii. In momentul in care salariatul notifica incetarea CIM, angajatorul nu mai poate dispune incetarea in baza art. 31 alin. (3) din Codul muncii, urmand ca notificarea formulata de salariat sa isi produca efectele.