legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Controlul activitatii telesalariatului si avantajele angajatorilor care aplica telemunca

ghid telemuncatelesalariatiavantaje angajatori telemuncastudii de caz telemuncalegislatie telemunca
Controlul activitatii telesalariatului si avantajele angajatorilor care aplica telemunca
Daca dreptul angajatorului de control este mai limitat decat in cazul contractului de munca tipic, cu prestarea muncii la sediul acestuia, raspunderea angajatorului in privinta sanatatii si securitatii in munca a salariatului nu este cu nimic restransa. Ne putem chiar intreba daca un astfel de control este cu adevarateficient, si daca angajatorul poate in mod efectiv sa se asigure, prin mijloacele pe care legea i le pune ladispozitie si cu respectarea dreptului la viata privata a lucratorului, ca normele de sanatate si securitate in munca sunt respectate si ca durata normala a timpului de munca este respectata.
 
In afara angajatorului, exista si alte entitati care exercita dreptul de control. Astfel, pentru aplicareasi verificarea conditiilor de munca ale telesalariatului, reprezentantii organizatiilor sindicale la nivelde unitate ori reprezentantii salariatilor au acces la locurile de desfasurare a activitatii de telemunca,in conditiile stipulate in contractul colectiv de munca sau contractul individual de munca ori regulamentul intern, dupa caz. Accesul la locul de munca indicat de salariat nu presupune si accesul in computerul utilizat de acesta, al carui continut ramane supus confidentialitatii impuse de angajator.
 
Pentru verificarea aplicarii si respectarii cerintelor legale din domeniul securitatii si sanatatii inmunca si al relatiilor de munca, reprezentantii autoritatilor competente au acces la locurile de desfasurare a activitatii de telemunca, in conditiile stipulate in Legea nr. 108/1999 pentru infiintarea si organizarea Inspectiei Muncii.
 
In cazul in care locul de desfasurare a activitatii telesalariatului este la domiciliul acestuia, acest acces seacorda doar in urma notificarii in avans a telesalariatului si sub rezerva consimtamantului acestuia. in cazul in care salariatul isi desfasoara activitatea de telemunca in spatii private (apartinandu-i chiar lui sau unuitert), accesul inspectorului de munca se poate realiza numai cu acordul proprietarului.
 
 
 
 
 
Optiunile angajatorilor
 
De ce telemunca?
 
– Pentru ca schimbarile din piata muncii au redus nevoia de mobilitate fizica.
 
– Pentru ca incurajarea angajatilor sa inlocuiasca deplasarea fizica cu utilizarea tehnologiei informatiei si a co municatiilor poate produce efecte economicebenefice si contribui la un mediu inconjurator mai curat.
 
– Pentru ca angajatii nu trebuie sa se mai deplaseze zilnic pentru a lucra eficient.
 
Avantajele angajatorilor
 
De ce sa alegi telemunca daca esti angajator? Iata cateva avantaje pe care ti le poate aduce aceasta forma de organizare a muncii:
 
– poti reduce costurile cu inchirierea spatiilor de lucru;
– poti reduce costurile cu utilitatile;
– poti reduce costurile cu consumul de carburant, abonamente de transport in comumn, parcul autoal organizatiei;
– poti angaja persoane cu dizabilitati mult mai usor decat daca acestea si-ar fi desfasurat activitateala sediul companiei;
– beneficiezi de o forta de munca mai stabila, motivata de flexibilitatea programului;
– telemunca poate determina o mai buna asumare a responsabilitatilor de catre salariati, fiind direct responsabili de rezultatul muncii;
 
– telemunca reduce rata absenteismului si fluctuatia fortei de munca;
 
– sentimentul de confort pe care il au telesalariatii poate duce la cresterea productivitatii in munca.Un studiu realizat pe 242 de angajati ai unei agentii de turism din China a demonstrat ca rezultatelecelor care munceau de acasa au crescut cu peste 13,5% fata de rezultatele angajatilor a carormunca se desfasura in continuare la birou.
 
 

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ghid telemuncatelesalariatiavantaje angajatori telemuncastudii de caz telemuncalegislatie telemunca

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 01 Octombrie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Controlul activitatii telesalariatului si avantajele angajatorilor care aplica telemunca Nota: 5 din 5 - 3 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Aplicare OUG 132 fara inregistrare in Revisal. Incetare CIMIntrebare: In cadrul companiei se aplica masura reducerii programului de lucru conform art. 1 din OUG 132/2020. La inceputul lunii octombrie au fost salariati care au incetat din diverse motive. Pentru ei nu am transmis modificarile in Revisal conform ghidului de completare si transmitere a registrului general de evidenta a salariatilor pentru inregistrarea reducerii timpului de munca a salariatilor in baza OUG nr. 132/2020 - art. 1 publicata de ANOFM pe site-ul inspeciei muncii pe data de 13.10.2020. Cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Restituire indemnizatii de casa de sanatate. TermenIntrebare: Care este termenul legal in care se da un raspuns de la CASMB referitor la recuperarea banilor de la CONCEDIILE MEDICALE si care este termenul maxim in care societatea ar trebui sa primeasca banii respectivi?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]