Controlul activitatii telesalariatului si avantajele angajatorilor care aplica telemunca

ghid telemuncatelesalariatiavantaje angajatori telemuncastudii de caz telemuncalegislatie telemunca
Controlul activitatii telesalariatului si avantajele angajatorilor care aplica telemunca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Daca dreptul angajatorului de control este mai limitat decat in cazul contractului de munca tipic, cu prestarea muncii la sediul acestuia, raspunderea angajatorului in privinta sanatatii si securitatii in munca a salariatului nu este cu nimic restransa. Ne putem chiar intreba daca un astfel de control este cu adevarateficient, si daca angajatorul poate in mod efectiv sa se asigure, prin mijloacele pe care legea i le pune ladispozitie si cu respectarea dreptului la viata privata a lucratorului, ca normele de sanatate si securitate in munca sunt respectate si ca durata normala a timpului de munca este respectata.
 
In afara angajatorului, exista si alte entitati care exercita dreptul de control. Astfel, pentru aplicareasi verificarea conditiilor de munca ale telesalariatului, reprezentantii organizatiilor sindicale la nivelde unitate ori reprezentantii salariatilor au acces la locurile de desfasurare a activitatii de telemunca,in conditiile stipulate in contractul colectiv de munca sau contractul individual de munca ori regulamentul intern, dupa caz. Accesul la locul de munca indicat de salariat nu presupune si accesul in computerul utilizat de acesta, al carui continut ramane supus confidentialitatii impuse de angajator.
 
Pentru verificarea aplicarii si respectarii cerintelor legale din domeniul securitatii si sanatatii inmunca si al relatiilor de munca, reprezentantii autoritatilor competente au acces la locurile de desfasurare a activitatii de telemunca, in conditiile stipulate in Legea nr. 108/1999 pentru infiintarea si organizarea Inspectiei Muncii.
 
In cazul in care locul de desfasurare a activitatii telesalariatului este la domiciliul acestuia, acest acces seacorda doar in urma notificarii in avans a telesalariatului si sub rezerva consimtamantului acestuia. in cazul in care salariatul isi desfasoara activitatea de telemunca in spatii private (apartinandu-i chiar lui sau unuitert), accesul inspectorului de munca se poate realiza numai cu acordul proprietarului.
 
 
 
 
 
Optiunile angajatorilor
 
De ce telemunca?
 
– Pentru ca schimbarile din piata muncii au redus nevoia de mobilitate fizica.
 
– Pentru ca incurajarea angajatilor sa inlocuiasca deplasarea fizica cu utilizarea tehnologiei informatiei si a co municatiilor poate produce efecte economicebenefice si contribui la un mediu inconjurator mai curat.
 
– Pentru ca angajatii nu trebuie sa se mai deplaseze zilnic pentru a lucra eficient.
 
Avantajele angajatorilor
 
De ce sa alegi telemunca daca esti angajator? Iata cateva avantaje pe care ti le poate aduce aceasta forma de organizare a muncii:
 
– poti reduce costurile cu inchirierea spatiilor de lucru;
– poti reduce costurile cu utilitatile;
– poti reduce costurile cu consumul de carburant, abonamente de transport in comumn, parcul autoal organizatiei;
– poti angaja persoane cu dizabilitati mult mai usor decat daca acestea si-ar fi desfasurat activitateala sediul companiei;
– beneficiezi de o forta de munca mai stabila, motivata de flexibilitatea programului;
– telemunca poate determina o mai buna asumare a responsabilitatilor de catre salariati, fiind direct responsabili de rezultatul muncii;
 
– telemunca reduce rata absenteismului si fluctuatia fortei de munca;
 
– sentimentul de confort pe care il au telesalariatii poate duce la cresterea productivitatii in munca.Un studiu realizat pe 242 de angajati ai unei agentii de turism din China a demonstrat ca rezultatelecelor care munceau de acasa au crescut cu peste 13,5% fata de rezultatele angajatilor a carormunca se desfasura in continuare la birou.
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ghid telemuncatelesalariatiavantaje angajatori telemuncastudii de caz telemuncalegislatie telemunca

Data aparitiei: 01 Octombrie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Controlul activitatii telesalariatului si avantajele angajatorilor care aplica telemunca Nota: 5 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]