Cu toate acestea, exista cateva aspecte privind incetarea prin acordul partilor care trebuie avute in vedere de catre parti, pentru a evita dificultatile ulterioare.
Mai intaim incetarea prin acordul partilor este ea insasi un contract, adica o intalnire a ofertei cu acceptarea. Ca orice contract, este deschis negocierii, fiecare parte putand impune anumite conditii, pe care cealalta parte le va putea accepta sau respinge. Codul muncii nu cuprinde alte reglementari privind incetarea prin acordul partilor, ceea ce inseamna ca aceasta va depinde exclusiv de negocierea dintre parti.
Indiferent care dintre parti ar avea initiativa incetarii, cealalta parte nu este obligata sa o accepte. Astfel, de exemplu, daca salariatul propune incetarea prin acordul partilor, de indata si neconditionat, aceasta nu este o demisie. Ca urmare, daca angajatorul se declara de acord, dar impune la randul sau un anume preaviz sau indeplinirea anumitor conditii, practic nu avem o intalnire a ofertei cu acceptarea, deci incetarea nu va avea loc. Contractul va continua pana cand negocierile dintre parti privind incetarea contractului vor lua sfarsit, salariatul acceptand la randul sau conditiile impuse de angajator, sau pana cand salariatul va demisiona efectiv.
Intr-adevar, cand a formulat oferta de incetare prin acordul partilor, salariatul si-a exprimat intentia de a pune capat relatiei de munca. Dar aceasta intentie nu poate fi echivalata cu o demisie, care, potrivit art. 81 din Codul muncii trebuie sa indeplineasca o serie de conditii imperative de fond si forma. Daca oferta sa nu a fost acceptata neconditionat de catre angajator, contractul continua. Daca angajatorul nu il mai primeste la munca pe salariat, dupa ce acesta din urma a formulat oferta de incetare a contractului, aceasta nu este altceva decat o concediere nelegala.
Uneori, motivul pentru care partile nu se inteleg decurge din faptul ca salariatul nu se exprima clar cu privire la intentia sa. Uneori formuleaza o “cerere de demisie”, intelegand prin aceasta o oferta de incetare prin acordul partilor. De aceea, se recomanda ca angajatorul sa se lamureasca mai intai exact care a fost intentia salariatului, inainte de a proceda in vreun fel.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
In sfarsit, daca angajatorul este cel care face oferta de incetare a contractului de munca, salariatul care a acceptat-o nu va mai putea contesta incetarea decat in situatii exceptionale. Intr-adevar, in cazul unei concedieri salariatul este protejat prin numeroase prevederi legale, in functie de temeiul concedierii, in schimb in cazul incetarii prin acordul partilor astfel de masuri de protectie nu exista. Salariatului nu ii ramane decat sa isi intemeieze eventual actiunea in contestarea incetarii pe dreptul comun, invocand de exemplu un viciu de consimtamant la semnarea acordului de incetare a contractului.