Finantarea somajului tehnic de catre stat in perioada starii de urgenta produse de pandemie a insemnat sute de mii de plati facute catre angajatori. In perioada imediat urmatoare incep insa controalele, anuntate oficial de ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru.
Astfel, vor fi verificate obligatoriu firmele care au avut fonduri europene, dar care au incasat si
somaj tehnic, precum si PFA-urile si intreprinderile familiale.
"In cea mai mare parte mi-au fost confirmate asteptarile. Sunt, insa, si destule situatii din alta categorie. Sper sa reusesc sa scot odata si odata din amortire Inspectia Muncii sa iasa pe teren si sa faca aceste verificari. Sunt si companii care au intrat in panica si urmeaza sa fie verificata situatia celor care au avut fonduri europene si, in acelasi timp, au incasat somaj tehnic. Exista mai multe verificari care se fac in continuu. Se fac verificari nu numai la firme, ci si la PFA-uri, la intreprinderi familiale. Avem mai multe culoare pe care le verificam.
Folosesc foarte mult si semnalele de la oameni care imi scriu, fara exagerare, cateva sute de mesaje pe zi, despre anumite probleme inclusiv pe aceasta speta. Saptamanal, am o situatie, dar repet in cea mai mare parte asteptarile mi-au fost confirmate. Daca ne uitam la ce aveam de ales, intre un sistem ultra complex de verificare, am preferat sa folosesc o cale de munca. In cea mai mare parte sunt oameni corecti, dar mai avem si probleme", a spus Alexandru, la Europa FM, potrivit Agerpres.
De asemenea, sursa citata informeaza ca, potrivit datelor centralizate de Inspectia Muncii si publicate de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, publicate luni, la nivel national se inregistrau 403.459 de contracte de munca ca fiind incetate.
Dintre cele 403.459 contracte de munca inregistrate ca incetate, un numar de 71.603 sunt din categoria Comert cu amanuntul si repararea autovehiculelor si motocicletelor, 71.300 din Industria prelucratoare si 59.583 din Constructii.
De asemenea, numarul contractelor de munca suspendate inregistrate, vineri, in evidentele Inspectiei Muncii, era de 586.462. Dintre acestea, 150.225 sunt din Industria prelucratoare, 96.322 sunt din domeniul Comert cu amanuntul si repararea autovehiculelor si motocicletelor, si 100.069 din domeniul Hoteluri si Restaurante.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Aplicarea facilitatilor in sectorul constructiiIntrebare: O societate desfasoara activitate conform codului CAEN 4120 a Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale. In anul 2019 societatea inregistreaza o cifra de afaceri de 5.083.954 lei, din care cifra de afaceri aferenta constructiilor este de 3.859.577 lei. In acest caz, in anul 2019 cifra de afaceri din constructii este inferioara pragului de 80% din cifra de afaceri (4.067.163 lei). In anul 2020, intrucat in anul precedent societatea nu a indeplinit conditiile, activitatea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatii privind stabilirea drepturilor salarialeIntrebare: O societate cu obiect de activitate Restaurante 5611, desfasoara activitatea in zile lucratoare si in weekend si salariatii primesc spor de weekend proportional cu perioada lucrata conform CIM. La intocmirea pontajului de catre administratorul restaurantului, exista situatia in care un salariat a efectuat doar 18 zile din numarul de zile lucratoare din luna respectiva, exemplu 21 zile lucratoare in acea luna. Administratorul restaurantului doreste sa plateasca salariu de baza intreg (salariu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<