In acest sens, cei care doresc sa faca aceasta schimbare ar trebui sa-si deschida un PFA sau o intreprindere individuala, dar de multe ori acestia simt ca decizia lor nu este tocmai benefica.
"Am observat in ultima perioada o teama a specialistilor IT care cocheteaza cu ideea de a trece in sfera activitatilor independente de a face acest pas din cauza cadrului legislativ instabil. La fel se intampla si in cazul companiilor care foloseau freelanceri pentru anumite proiecte", a explicat Razvan Rada, general manager in cadrul unei companiispecializate in recrutarea de candidati pentru sectorul serviciilor informatice.
Cei mai multi salariati care doresc sa devina liber profesionisti fac parte din zona IT, observa Ziarul Financiar.
Veniturile din PFA ar fi trebuit sa fie impozitate la fel ca si cele din salarii?
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Aceste temeri pot fi puse pe seama discutiilor care au existat recent, despre modificarea sistemului de taxare pentru freelanceri. Propunerile de schimbare a Codului fiscal au fost facute de catre fostul secretar de stat de la Finante Gabriel Biris, care a demisionat dupa scandalul iscat de aparitia acestor informatii in spatiul public.
Propunerile vizau ca veniturile obtinute din PFA, sa fie impozitate la fel ca si cele din salarii, in prezent PFA avand un regim de impozitare diferit si preferential.
Astfel, statisticile arata ca in august 2016, in Romania existau aproximativ 385.600 de PFA-uri active, in scadere cu 4,5% fata de 2015, arata datele oferite de Registrul Comertului.
La inceputul lui 2016, Codul fiscal intrat in vigoare impunea o taxare mai riguroasa a acelor PFA-uri care nu isi indeplineau normele de venit. Dar, dupa cum era de asteptat, cei care lucreaza in IT nu au fost afectati de aceasta reglementare, dat fiind faptul ca angajatii acestui domeniu depasc normele de venit.