In cazul in care te numeri printre cei care nu isi mai gasesc locul la jobul actual, iti doresti o schimbare profesionala sau vrei sa ocupi alta functie in cadrul companiei la care lucrezi, trebuie sa stii ca exista solutii pentru fiecare scenariu in parte. Tot ce trebuie sa faci este sa analizezi foarte bine motivele pentru care iti doresti o schimbare si sa iei cele mai bune decizii, in functie de obiectivele tale.
Iata posibile solutii pe care le-ai putea pune in practica pentru a iti regasi motivatia necesara la locul de munca.
Renegociaza-ti contractul
Daca partea financiara te nemultumeste, poarta o discutie serioasa cu angajatorul tau si aplica pentru o marire de salariu. Inainte sa faci acest lucru, ia in considerare faptul ca exista anumite criterii in urma carora poti primi o marire salariala. Incearca sa iti convingi angajatorul ca meriti, daca nu o marire, macar un bonus la un anumit interval de timp. Pune in evidenta realizarile pe care le-ai avut pana la acel moment in cadrul companiei si demonstreaza-ti competenta. Pe de alta parte, poti invoca faptul ca faci parte din compania respectiva de foarte mult timp, iar expertiza ta in domeniu reprezinta un beneficiu greu de gasit, iar daca vei parasi postul, nu se va gasi usor un inlocuitor pe masura.
Daca nu mai ai niciun strop de motivatie, poate ar fi timpul pentru o schimbare profesionala
Drept urmare, poate ti-ar prinde bine sa iti cauti alt job. In cazul in care discutia purtata cu angajatorul nu a adus rezultatele scontante de tine, iar doleantele nu ti-au fost ascultate, nu mai ramane decat sa iti dai demisia si sa cauti alte oportunitati. Decizia ai luat-o deja, mai ai nevoie doar de o cerere demisie. Dupa aceea, totul depinde doar de tine. Poate iti doresti sa nu mai muncesti o perioada, sa schimbi domeniul de activitate sau iti doresti o alta functie care sa iti ofere noi provocari profesionale.
Ia in calcul posibilitatea de a deveni freelancer
Astfel, iti vei stabili propriul program, vei munci cand vei dori tu si vei fi propriul tau sef. Totusi, trebuie sa cantaresti bine aceasta decizie pentru ca, spre deosebire de un loc de munca normal, care iti ofera stabilitate financiara, iar salariul intra sigur o data pe luna, ca freelancer veniturile tale lunare s-ar putea sa fluctueze constant. De aceea, indicat ar fi ca, in prealabil, sa ai niste bani pusi deoparte, pentru a nu fi nevoit sa te imprumuti. Asta pentru ca la inceput s-ar putea sa intampini anumite dificultati, precum gasirea clientilor potriviti, ori sa nu ai suficiente proiecte care sa iti asigure veniturile pe care ti le doresti.
Pune pe picioare propria afacere
Aceasta solutie este una mai costisitoare, pentru ca o afacere pornita de la zero necesita resurse financiare si investitii pe care nu oricine le poate face. Totusi, asta nu ar trebui sa te descurajeze. Daca ai o idee de afacere in care crezi foarte mult, poti cere ajutorul familiei, poti cauta investitori sau sa pui pe picioare o firma alaturi de prieteni sau cunostinte. In definitiv, daca ai un plan de afacere bine pus la punct, cu siguranta, mai devreme sau mai tarziu, vei reusi sa scoti profit, iar satisfactia va fi pe masura.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Codul muncii si Legea Dialogului Social
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Deci, daca ai nemultumiri legate de actualul job, solutii exista. Gandeste-te ce iti doresti cu adevarat. Daca vrei sa scapi de rutina, daca iti doresti un salariu mai mare, te tenteaza alta functie in cadrul companiei sau vrei sa iti faci propria firma. Tu stii cel mai bine cum poate evolua cariera ta, cum sa atingi nivelul de prosperitate pe care ti-l doresti cu atata ardoare si ce planuri ai.
Sursa foto: unsplash.com