Va amintesc faptul ca la demisie, perioada de preaviz este de maxim 20 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de executie si de maxim 45 dezile pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
Codul Muncii - art. 81 (4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
Nu uitati nici faptul ca daca angajatorul doreste acest lucru, poate renunta partial sau integral la perioada de preaviz ce ar urma sa fie onorata de salariat. Este un drept conferit lui, angajatorului, de a beneficia de prezenta salariatului demisionar pe perioada de preaviz. Insa daca nu doreste acest lucru, nimic nu il poate obliga sa renunte total sau partial la perioada de preaviz din partea salariatului demisionar.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Nu uitati faptul ca nu aceeasi regula se aplica si atunci cand angajatii sunt concediati prin desfiintarea locului de munca, pentru necorespundere profesionala sau pentru inaptitudine fizica si/sau psihica. Aici perioada de preaviz este obligatoriu si nu poat forma obiectul cesiunii din partea niciuneia dintre parti.
Sa revenim la actul demisiei. Tinem cont de faptul ca nu este vorba despre o cerere de aprobare a incetarii contractului de munca. Este un act de notificare a angajatorului iar acesta este obligat sa inregistreze demisia salariatului.
Pe actul depus de salariat, angajatorul va trebui sa precizeze daca renunta sau nu, total sau partial la perioada de preaviz din partea salariatului.
Salariatul: "..... Va aduc la cunostinta vointa mea de a demisiona si ma angajez sa continui activitatea pe perioada de preaviz conform legii si clauzelor contractuale....."
Angajatorul: "....Am luat la cunostinta vointa salariatului de a demisiona cu respectarea perioadei de preaviz de 20 de zile lucratoare/ fara efectuarea perioadei de preaviz/ cu efectuarea unei perioade de preaviz de 5 zile lucratoare....."
In linii mari, rezumativ, acesta este "dialogul" inscris pe care cele doua parti il vor avea si care din acest moment, devine obligatoriu.
Ce inseamna acest lucru?
Daca angajatorul s-a angajat sa tina salariatul in activitate pe toata perioada de preaviz inscrisa in contractul individual de munca, nu va putea dispune incetarea activitatii acestuia, implicit nici a drepturilor salariale, inainte de expirarea termenului.
In acelasi timp, daca angajatorul a decis ca nu are nevoie de serviciile salariatului demisionar pe perioada preavizului si, in consecinta, renunta total sau partial la acest drept ce i se confera prin textul Codului Muncii, el nu se poate razgandi, solicitand ulterior salariatului sa revina in activitate.
Asadar, mare atentie la inscrisurile pe care angajatorul le va inregistra pe actul de notificare a demisiei. In situatia in care partile convin la efectuarea totala a perioadei de preaviz, ambele parti trebuie sa isi respecte obligatiile.
In situatia in care angajatorul nu isi respecta obligatiile sale contractuale, salariatul are voie sa nu mai continue perioada de preaviz.
Situatii in care angajatul poate sa nu isi respecte obligatia de a ramane pe perioada preavizului in activitate:
1. Angajatorul nu isi achita obligatiile financiare fata de salariat (salariu, bonusuri prevazute in acte oficiale, sporuri negociate samd.)
2. Angajatorul nu ii acorda salariatului echipament de protectie, alimentatie de protectie, siguranta in realizarea sarcinilor sale.
3. Angajatorul isi hartuieste salariatul demisionar, atenteaza la demnitatea sa, isi sanctioneaza abuziv salariatul samd.
4. Angajatorul nu i-a acordat zilele de concediu de odihna.
5. Angajatorul ofera alte sarcini decat cele existente in fisa postului, cu scopul de a-l intimida, de a-l injosi, de a-l sanctiona in mod abuziv.
Am putea sa oferim sute de exemple in care angajatorul procedeaza in mod incorect fata de salariatul sau. Atunci cand angajatorii nu isi mai respecta obligatiile din contractul individual de munca, angajatii demisionari nu mai sunt obligati sa ramana pe perioada de preaviz. Insa mare atentie la faptul ca atunci cand un litigiu se declanseaza, va fi nevoie de un set concret de dovezi care sa justifice decizia salariatului de a nu-si onora obligatia de a ramane pe perioada de preaviz.
Va amintesc pe aceasta cale si faptul ca cea mai sigura modalitate de instiintare a angajatorului si inregistrare a demisiei este actul de notificare in scris si apoi inregistrarea in registrul de intrare-iesire al angajatorului.
De la data inregistrarii actului de demisie se calculeaza si perioada de preaviz.
Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia pentru ca altfel savarseste contraventie conform Codului Muncii.
Evident, manifestarea de vointa a salariatului cu privire la incetarea contractului sau (demisie) este irevocabila. Se poate retracta doar prin acordul partilor.
Nu uitati faptul ca in cazul demisiei, nu este necesara emiterea unei decizii de incetare a contractului de munca. Acesta inceteaza de drept la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale sau partiale de catre angajator la acest drept ce ii este conferit de Codul Muncii.
Mult succes in legislatia muncii!