Cum tratam situatia in care zilele lucratoare nu corespund cu planul de schimburi al societatii. Vom lua in considerare zilele de luni pana vineri sau cele care corespund planului de schimburi?
Cu ajutorul specialistilor PortalCodulMuncii vom stabili cum tratam zilele lucratoare in cazul demisiei cu preaviz:
Asa cum prevede art. 81 la alin. (4) din Codul Muncii, perioada de preaviz in cazul demisiei este cea convenita de parti in CIM sau, dupa caz, prevazuta in CCM. NU poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
Atentionam asupra faptului ca indiferent de modalitatea de organizare a timpului de lucru salariatii au dreptul la acordarea in natura a repausului saptamanal in doua zile consecutive din cadrul saptamanii.
In doua situatii prevazute de art. 137 alin. (2) din Codul muncii
, republicat, repausul saptamanal se poate acorda in alte zile decat sambata si duminica:
a) in cazul in care ar prejudicia interesul public;
b) in cazul in care ar prejudicia desfasurarea normala a activitatii.
Nu uitam faptul ca repausul saptamanal se acorda intotdeauna in natura, de regula sambata si duminica iar daca acordarea in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul se poate acorda si in alte zile TOT CONSECUTIVE care vor fi stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern situatie, in care, salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
Zilele de repaus nu intra in zilele de preaviz, indiferent care este organizarea timpului de munca.