Reprezinta obligatia si raspunderea angajatorului ca salariatii sa fie feriti de accidente de munca si boli profesionale. Cu toate ca fiecare loc de munca suporta un anumit grad de risc de accident de munca si boli profesionale, ele trebuie in permanenta tinute sub evaluare si minimalizate sau eliminate complet.
Asa cum bine stim, echipamentele de protectie sunt de doua tipuri: colective si individuale.
Spre exemplu, intr-o unitate in care se emana gaze in urma procesului de productie, exista mai mult ca sigur si sisteme de evacuare si ventilare. Acestea sunt considerate a fi echipamente de protectie colectiva. Cu alte cuvinte, protejeaza toti salariatii din unitate.
Insa bocancii cu bombeu, salopetele ignifugate, ochelarii de protectie UV sunt echipamente individuale de protectie.
Salariatii nu trebuie sa suporte cheltuieli pentru mentenanta echipamentelor de protectie colective, nici pentru cele individuale, indiferent daca se achizitioneaza unele noi sau daca cele vechi sunt reconditionate.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Legis Plus Legislatia Muncii
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
De asemenea, tinem cont si de faptul ca salariatilor trebuie sa li se asigure accesul salariatilor la serviciul medical de medicina muncii.
Asa cum bine stim, serviciul medical de medicina muncii poate fi un serviciu autonom organizat de angajator sau un serviciu asigurat de o asociatie patronala.
Salariatii nu au nicio obligatie financiara pentru serviciile de medicina muncii, indiferent daca este vorba despre teste medicale periodice sau despre controlul anual al medicului de medicina muncii.
Va mai amintim faptul ca toate locurile de munca trebuie sa fie organizate astfel incat sa garanteze securitatea si sanatatea salariatilor.
Angajatorul trebuie sa organizeze controlul permanent al starii materialelor, utilajelor si substantelor folosite in procesul muncii, in scopul asigurarii sanatatii si securitatii salariatilor.
Tot angajatorul raspunde pentru asigurarea conditiilor de acordare a primului ajutor in caz de accidente de munca, pentru crearea conditiilor de preintampinare a incendiilor, precum si pentru evacuarea salariatilor in situatii speciale si in caz de pericol iminent.