Masurile privind securitatea si sanatatea in munca nu pot determina, in niciun caz, obligatii financiare pentru salariati

medicina munciiaccidente de muncaevacuarea salariatilorssmserviciile de medicina muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Daca ai primit echipament individual de protectie, inseamna ca evaluarea riscurilor profesionale a aratat ca este necesar. Iar la final de luna nu trebuie sa descoperi ca ti s-a retinut din salariu pentru echipamentul primit.

Reprezinta obligatia si raspunderea angajatorului ca salariatii sa fie feriti de accidente de munca si boli profesionale. Cu toate ca fiecare loc de munca suporta un anumit grad de risc de accident de munca si boli profesionale, ele trebuie in permanenta tinute sub evaluare si minimalizate sau eliminate complet.

Asa cum bine stim, echipamentele de protectie sunt de doua tipuri: colective si individuale.

Spre exemplu, intr-o unitate in care se emana gaze in urma procesului de productie, exista mai mult ca sigur si sisteme de evacuare si ventilare. Acestea sunt considerate a fi echipamente de protectie colectiva. Cu alte cuvinte, protejeaza toti salariatii din unitate.

Insa bocancii cu bombeu, salopetele ignifugate, ochelarii de protectie UV sunt echipamente individuale de protectie.

Salariatii nu trebuie sa suporte cheltuieli pentru mentenanta echipamentelor de protectie colective, nici pentru cele individuale, indiferent daca se achizitioneaza unele noi sau daca cele vechi sunt reconditionate.

De asemenea, tinem cont si de faptul ca salariatilor trebuie sa li se asigure accesul salariatilor la serviciul medical de medicina muncii.

Asa cum bine stim, serviciul medical de medicina muncii poate fi un serviciu autonom organizat de angajator sau un serviciu asigurat de o asociatie patronala.

Salariatii nu au nicio obligatie financiara pentru serviciile de medicina muncii, indiferent daca este vorba despre teste medicale periodice sau despre controlul anual al medicului de medicina muncii.

Va mai amintim faptul ca toate locurile de munca trebuie sa fie organizate astfel incat sa garanteze securitatea si sanatatea salariatilor.

Angajatorul trebuie sa organizeze controlul permanent al starii materialelor, utilajelor si substantelor folosite in procesul muncii, in scopul asigurarii sanatatii si securitatii salariatilor.

Tot angajatorul raspunde pentru asigurarea conditiilor de acordare a primului ajutor in caz de accidente de munca, pentru crearea conditiilor de preintampinare a incendiilor, precum si pentru evacuarea salariatilor in situatii speciale si in caz de pericol iminent.



de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
medicina munciiaccidente de muncaevacuarea salariatilorssmserviciile de medicina muncii

Data aparitiei: 29 Aprilie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Masurile privind securitatea si sanatatea in munca nu pot determina, in niciun caz, obligatii financiare pentru salariati Nota: 3.33 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]