Daca un angajator deconteaza testele COVID-19 pentru angajatii sai, din punct de vedere fiscal se deconteaza ca beneficii? Se calculeaza si contributii sociale?
Societatea deconteaza aceste teste in cazul unor angajati pe care ii considera cu risc la intoarcerea in unitate.
Raspunsul specialistului:
Angajatorul are obligatia de supraveghere a sanatatii salariatilor. Aceasta supraveghere se realizeaza prin serviciile de medicina muncii. De aceea pentru evitarea oicarui risc se recomanda ca testele sa fie prescrise de medicul de medicina muncii.
Astfel, conform HG 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor:
Art. 2. – In sensul prezentei hotarari, supravegherea sanatatii lucratorilor reprezinta totalitatea serviciilor medicale care asigura prevenirea, depistarea, dispensarizarea bolilor profesionale si a bolilor legate de profesie, precum si mentinerea sanatatii si a capacitatii de munca a lucratorilor.
Art. 7. – Angajatorii sunt obligati sa asigure fondurile si conditiile efectuarii tuturor serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sanatatii lucratorilor, acestia nefiind implicati in niciun fel in costurile aferente supravegherii medicale profilactice specifice riscurilor profesionale.
Art. 8 alin. (2):
Pentru stabilirea aptitudinii in munca, medicul specialist de medicina muncii poate solicita si alte investigatii si examene medicale de specialitate, suplimentare celor prevazute la art. 8.
Conform art. 76 alin. (4) lit. f) din noul Cod fiscal, nu sunt venituri impozabile contravaloarea echipamentelor tehnice, a echipamentului individual de protectie si de lucru, a alimentatiei de protectie, a medicamentelor si materialelor igienico-sanitare, a altor drepturi privind sanatatea si securitatea in munca, precum si a uniformelor obligatorii si a drepturilor de echipament, ce se acorda potrivit legislatiei in vigoare.
In privinta contributiilor sociale art, 142 lit. e) din noul Cod fiscal stabileste ca, nu intra in baza de calcul al contributiilor sociale contravaloarea echipamentelor tehnice, a echipamentului individual de protectie si de lucru, a alimentatiei de protectie, a medicamentelor si materialelor igienico-sanitare, a altor drepturi privind sanatatea si securitatea in munca, precum si a uniformelor obligatorii si a drepturilor de echipament, ce se acorda potrivit legislatiei in vigoare.
Asadar, serviciile medicale de medicina muncii suportate de angajator sunt scutite de impozit pe venit si contributii sociale.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii efectuare concediu paternalIntrebare: Avem un coleg la care i+a nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incadrare in munca persoana cu handicap cu norma de lucru mai mica de 8 ore pe zi. SalariuIntrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<