Ordin publicat: Masuri SSM pentru prevenirea contaminarii cu COVID-19 la locul de munca

Isabela Alexe
Isabela Alexe
18 Mai 2020
18 Mai 2020
Isabela Alexe
Isabela Alexe
obligatii angajator covid coronavirusobligatii angajator ssm locul de muncaordin masuri ssm coronavirus
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ministerul Muncii si Protectiei Sociale (MMPS) a publicat Ordinul privind masurile pentru prevenirea contaminarii cu noul coronavirus SARS CoV-2 la locul de munca, pe perioada starii de alerta. Totodata, Ministerul Muncii a publicat si Ghidul pentru revenirea la munca in conditii de siguranta pentru angajati si pentru angajatori.
 
Documentul stabileste masurile pe care toti angajatorii din sectorul public si din privat trebuie sa le implementeze pe durata starii de alerta pentru prevenirea raspandirii coronavirusului SARS Cov-2.
 
Ce OBLIGATII are ANGAJATORUL? 
 
Conform noilor reglementari aduse de ordin, pe durata starii de alerta, pentru prevenirea raspandirii coronavirusului SARS CoV-2 si pentru asigurarea desfasurarii activitatii la locul de munca in conditii de securitate si sanatate in munca, toti angajatorii din sectorul public si din privat implementeaza urmatoarele masuri: 
 
a) reinstruiesc in domeniul securitatii si sanatatii in munca toti lucratorii care au stat la domiciliu in perioada starii de urgenta, somaj tehnic, telemunca, munca la domiciliu, etc. Reinstruirea trebuie sa fie adaptata noilor riscuri reprezentate de infectia cu SARS-Cov2 si se va desfasura in timpul programului normal de lucru al lucratorilor;
 
b) reprezentantii lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii in munca au dreptul la instruire corespunzatoare noului risc reprezentat de infectia cu SARS-Cov-2;
 
c) stabilesc activitatile care pot fi continuate si/sau adaptate, in functie de specificul acestora si de resursele disponibile, si implementeaza masurile necesare pentru reluarea si/sau mentinerea activitatii, in conditiile respectarii masurilor de prevenire a raspandirii SARS CoV – 2, inclusiv pentru desfasurarea activitatii in regim de telemunca sau munca la domiciliu – care poate ramane o prioritate;

d) identifica riscurile specifice conditiilor de contaminare epidemiologica si actualizeaza documentul de evaluare a riscurilor pentru securitatea si sanatatea angajatilor la noile conditii de desfasurare a activitatii, in vederea luarii masurilor necesare pentru combaterea raspandirii SARS CoV - 2;

e) stabilesc consultari cu reprezentantii angajatilor cu responsabilitati specifice in domeniul securitatii si sanatatii in munca si, dupa caz, cu membrii Comitetului de Securitate si Sanatate in Munca;

f) afiseaza la intrare si in cele mai vizibile locuri din unitate regulile de conduit obligatorie pentru angajatii si pentru toate persoanele care intra in spatiul organizat de angajator, cu privire la prevenirea imbolnavirilor cu corona virusul SARS CoV – 2;

g) informeaza angajatii, prioritar prin mijloace electronice, cu privire la riscurile de infectare si de raspandire a virusului, cu privire la masurile de protectie si la regulile de distantare sociala care se aplica in cadrul unitatii, precum si cu privire la regulile pentru gestionarea situatiilor in care angajatii sau alte persoane care au acces la locul de munca prezinta simptome ale infectarii cu coronavirului SARS CoV – 2;

h) informeaza angajatii cu privire la precautiunile universal valabile:
- mentinerea distantei sociale de minimum 1,5 metri in toate zonele publice; 
- mentinerea igienei riguroase a mainilor, cu apa si sapun, timp de cel putin 20 de
secunde sau cu dezinfectanti avizati, ori de cate ori este nevoie;
- evitarea atingerii fetei cu mainile nespalate/nedezinfectate;
- mentinerea igienei respiratiei: tuse si/sau stranut (in plica cotului sau in servetel de unica folosinta), rinoree (in servetel de unica folosinta). Dupa utilizare, servetelul de unica folosinta va fi aruncat in recipientul de colectare a deseurilor si se va efectua IMEDIAT igiena mainilor;
- limitarea contactului cu alte persoane la maximum 15 minute, la o distanta de minimum 1,5 m;
i) pot asigura echipamente individuale specifice de protectie impotriva raspandirii coronavirusului SARS CoV – 2 (masca de protectie, manusi) prin consultare cu responsabilul cu SSM, functie de specificul activitatii;

j) se asigura ca in sediul angajatorului furnizorii externi, companiile externe, subcontractantii, persoanele care intra in sediu/publicul/beneficiarii serviciilor prestate/clientii respecta masurile de protectie stabilite de acesta;

k) asigura comunicarea permanenta cu medicul/serviciul de medicina muncii pentru a se monitoriza starea de sanatate a angajatilor, astfel incat acestia sa poata beneficia de masurile preventive profilactice care au fost prevazute la nivel national pentru combaterea raspandirii coronavirusului SARS CoV - 2;

l) pot individualiza programul de lucru al angajatilor (cu deosebire al angajatilor din grupurile vulnerabile) care desfasoara activitatea in spatiu inchis, astfel incat sa se reduca, pe cat posibil, in functie de natura si specificul activitatilor desfasurate, contactul direct dintre acestia, fara a afecta durata programului normal de lucru;

m) pot individualiza programul de lucru al angajatilor astfel incat intre acestia sa se asigure existenta unui interval de minim o ora la inceperea si la terminarea programului de munca, pe parcursul a minim trei ore, in transe de minim 20% din personal, fara a afecta durata programului normal de lucru, in cazul angajatorilor cu un numar mai mare de 50 de angajati care desfasoara activitatea in acelasi spatiu de lucru. Masura are in vedere inclusiv spatiile de lucru cu mai mult de 50 de angajati, indiferent daca salariatii apartin unor angajatori diferiti, fara a afecta durata programului normal de lucru;

n) asigura culoare speciale de acces in incinta si de circulatie pentru angajati, in vederea evitarii aglomeratiei la locurile de munca;

o) limiteaza accesul la zonele comune si asigura respectarea normelor de distantare sociala in aceste zone;

p) stabilesc reguli pentru evitarea situatiilor accidentale de formare a unor grupuri spontane si nesecurizate de persoane in incinta institutiei;

q) desemneaza un responsabil pentru verificarea temperaturii tuturor persoanelor care intra in unitate/institutie;

r) asigura triajul observational al angajatilor prin verificarea temperaturii acestora la inceperea programului de lucru si ori de cate ori este necesar pe parcursul programului;

s) amplaseaza dozatoare cu dezinfectant la intrarea in unitate, precum si in fiecare sector al locului de munca;

t) interzice accesul in unitate a persoanelor care prezinta simptome de infectare cu coronavirusul SARS CoV - 2;

u) intrerupe orice contact intre angajator/angajat/alte persoane aflate in incinta unitatii cu o persoana simptomatica;

v) aplica benzi de marcare a distantei recomandate (1,5 metri) in locurile de munca in care se lucreaza cu publicul, pentru persoanele care asteapta la rand sa intre in incinta, recomandand, in masura in care conditiile meteorologice permit, ca persoanele care asteapta la rand sa ramana in afara cladirii, tot la o distanta de minimum 1,5 m;

w) dispun aerisirea birourilor minim 1 data de zi;

x) dezinfecteaza balustradele, manerele usilor si ferestrelor din unitate precum si alte zone intens folosite (minimum o data pe saptamana si de cate ori este necesar);

y) dezinfecteaza cel putin o data pe saptamana si, ori de cate ori este necesar, spatiile comune si spatiile de lucru cu substante aprobate pentru combaterea SARS CoV -2;

z) pot crea spatii special amenajate pentru angajatii care apartin grupurilor vulnerabile (persoane cu boli cronice, persoane cu varsta peste 65 ani);

aa) asigura acordarea pauzelor de masa esalonat, cu respectarea distantei de minimum 1,5 metri intre lucratori;

bb) evita folosirea instalatiei de climatizare sau, daca este necesar sa o foloseasca, asigura nebulizarea si dezinfectia instalatiei de climatizare conform instructiunilor producatorului, in afara programului de lucru;
 
cc) asigura in permanenta, la grupurile sanitare, vestiare si sali de mese, sapun si dezinfectant de maini si monteaza postere cu modul corect de spalare a mainilor;

dd) amenajeaza spatiul de lucru astfel incat sa se poata pastra distanta fizica intre angajati, prin stabilirea unui numar fix de persoane care pot lucra in aceeasi incapere. Angajatorii pot monta, acolo unde este posibil, separatoare de plastic intre birouri, in masura in care birourile sunt apropiate;

ee) limiteaza deplasarile in afara locului de munca doar la situatiile in care acestea sunt strict necesare desfasurarii activitatii si se asigura ca atunci cand este necesar sa se efectueze, angajatii se deplaseaza cu asigurarea conditiilor de preventive minimale;

ff) se asigura ca circulatia documentelor in institutie/companie se realizeaza preponderent prin mijloace electronice;
gg) revizuiesc planul de prevenire si protectie, conform prevederilor mentionate;

hh) revizuiesc instructiunile proprii de securitate si sanatate in munca, conform prevederilor mentionate si aduc la cunostinta angajatilor
 
 
CE FACEM CAND UN ANGAJAT ESTE SUSPECT/CONFIRMAT CU COVID-19?
 
Masuri speciale in cazul in care un angajat este suspect/confirmat cu infectare cu coronavirusul SARS CoV – 2:
 
• angajatii cu simptome respiratorii (tuse, stranut, rinoree, etc.) si/sau febra mai mare de 37,3 C0 si/sau stare general alterata, aparute in timpul programului de lucru, vor fi imediat izolati de restul colegilor si trimisi la domiciliu sau la unitati sanitare, functie de starea persoanei; in marea majoritate a cazurilor nu este necesara inchiderea birourilor/cladirii;

• daca intervalul de timp in care angajatul/persoana suspecta/confirmata s-a aflat in incinta este mai scurt de 7 zile:
  • se inchid toate incaperile in care acesta a petrecut timp indelungat (peste 20 min.)
  • inainte de incheierea programului se va asigura aerisirea mecanica a incaperii (deschiderea geamurilor).
  • pentru a limita expunerea personalului care efectueaza curatenie la particulele respiratorii, se amana efectuarea curateniei si a dezinfectiei timp de 24 ore. In situatia in care respectarea acestui interval nu este posibila, efectuarea curateniei se va amana cat mai mult;

• daca au trecut mai mult de 7 zile de cand angajatul/persoana suspecta/confirmata s-a aflat in incinta:
  • nu este nevoie de curatenie/dezinfectie suplimentara;
  • se mentin masurile de curatenie si dezinfectie de rutina.
• se informeaza persoanele cu care angajatul/persoana suspecta/confirmata a venit in contact prelungit (mai mult de 20 min, la o distanta mai mica de 1,5 m si fara masca) si se impune izolarea la domiciliu a acestora pentru 14 zile, cu monitorizarea, de catre aceste persoane, a semnelor si a simptomelor de infectie respiratorie.

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]