O societate urmeaza sa deconteze servicii de medicina muncii inclusiv pentru membrii de familie ai angajatilor. Vom stabili prin urmatorul studiu de caz in ce masura sumele respective sunt considerate avantaje fiscale daca salariatul solicita retinerea din salariu a serviciilor medicale decontate pentru membrul sau de familie.
Raspuns:
Conform art. 55 alin. (5) din Codul fiscal, avantajele primite in bani si in natura si imputate salariatului in cauza nu se impoziteaza.
Portal Codul Muncii
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Legis Plus Legislatia Muncii
Insa, potrivit art. 7 din HG 355/2007 , angajatorii sunt obligati sa asigure fondurile si conditiile efectuarii tuturor serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sanatatii lucratorilor, acestia nefiind implicati in niciun fel in costurile aferente supravegherii medicale profilactice specifice riscurilor profesionale.
Astfel, angajatorul are obligatia sa asigura fondurile si conditiile efectuarii tuturor serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sanatatii propriilor salariati. In acest context, apreciem ca nu exista temei pentru ca angajatorul sa deconteze servicii de medicina muncii pentru membrii de familiei ai salariatilor.
Obligatia de a suporta costurile serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sanatatii revine persoanei fizice sau juridice la care membrii de familie sunt incadrati in munca.
In consecinta, consideram ca, in contractul incheiat pentru serviciile de medicina muncii nu pot fi stabilite servicii de medicina muncii in favoarea membrilor de familie ai salariatilor ci, numai in favoarea salariatilor proprii, intrucat angajatorul are obligatia de a supraveghea sanatatea propriilor salariati.