Inainte de toate, tinem cont de faptul ca pe langa multe alte responsabilitati, angajatorul are obligatia sa ia masurile necesare pentru informarea si instruirea lucratorilor.
"Angajatorul roman trebuie sa asigure conditii pentru ca fiecare lucrator detasat sau pus la dispozitia unui angajator strain sa primeasca o instruire suficienta si adecvata in domeniul securitatii si sanatatii in munca la schimbarea locului de munca.
Potrivit art. 2 din Legea nr. 319/ 2006 a securitatii si sanatatii in munca, contractele bilaterale incheiate de persoane juridice romane cu parteneri straini, in vederea efectuarii de lucrari cu personal roman pe teritoriul altor tari, vor cuprinde clauze privind securitatea si sanatatea in munca, inclusiv clauze referitoare la instruirea in domeniul securitatii si sanatatii in munca.", precizeaza specialistii PortalSSM.ro.
Conform PortalSSM.ro, in baza clauzelor privind securitatea si sanatatea in munca, angajatorul strain beneficiar al serviciilor lucratorilor detasati sau pusi la dispozitia sa va asigura instruirea lucratorilor respectivi privind activitatile specifice intreprinderii si/sau unitatii respective, riscurile pentru securitatea si sanatatea lor, precum si masurile si activitatile de prevenire si protectie la nivelul intreprinderii si/sau unitatii, in general.
In urma instruirii introductiv-generale, angajatorul trebuie informat cu privire la activitatile specifice intreprinderii si/sau unitatii respective, riscurile pentru securitate si sanatate in munca, precum si masurile si activitatile de prevenire si protectie la nivelul intreprinderii si/sau unitatii, in general.
40 Modele de Regulament Intern
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Portal Codul Muncii
Instruirea periodica are drept scop reimprospatarea si actualizarea cunostintelor in domeniul securitatii si sanatatii in munca.
Cele trei faze ale instrurii se vor derula la locul de munca unde a lucratorul a fost detasat sau delegat.
Sursa: PortalSSM.ro