"As dori sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea intrebare: Compania are o platforma de instruire, unde sunt postate toate materialele de ssm conform planificarii. Se accepta, legal, sa ramana platforma dovada ca s-a efectuat instruirea si testarea de fiecare angajat si ulterior sa semneze un tabel (in care ca titlu va fi de ex. instruire luna iunie 2023, eventual si ce s-a prelucrat) cu nume si prenume sau trebuie sa pastram forma fisei actuale, eventual un format electronic?"
Raspunsul specialistilor:
Posibilitatea efectuarii instruirii online si a consemnarii acesteia in format electronic a fost reglementata prin H.G. nr. 259/2022 care a modificat si completat Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006.
Fisa de instruire individuala se poate completa atat in format fizic, cat si electronic.
In cazul in care instruirea lucratorilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca se realizeaza in format electronic, fisa de instruire trebuie sa fie semnata de catre toate persoanele implicate in procesul de instruire, cu semnatura electronica, semnatura electronica avansata sau semnatura electronica calificata.
Persoanele implicate in procesul de instruire sunt angajatorul, lucratorii desemnati, conducatorii locurilor de munca si salariatii.
In concluzie, instruirea salariatilor poate fi realizata prin postarea si transmiterea materialelor de instruire prin aplicatia electronica (platforma de instruire), dupa care fisa de instruire (Anexa 11) va fi completata, transmisa si semnata electronic conform celor mentionate mai sus.
Dovada instruirii e reprezentata de fisa de instruire in format electronic care se afla la dispozitia conducatorului locului de munca (seful ierarhic).
In situatia unor controale, angajatorii vor transmite inspectorilor de munca dovada instruirilor efectuate prin descarcarea din aplicatie a fiselor solicitate.
Un raspuns oferit in aprilie 2023, de catre expertii de la PortalSSM. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si sanatate si securitate in munca.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incetare CIM in perioada de proba. Prima zi de activitateIntrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Suprapunere certificate medicale. Declaratia 112Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<