SSM: Caz practic privind instructajul in perioada stagiului de practica

14 Mai 2014
14 Mai 2014
instruire in stagiu de practicainstruire ssm
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Analizam situatia expusa de un angajator, cu privire la un angajat ce isi desfasoara perioada de practica scoala pentru o perioada de 3 saptamani in cadrul societatii.

Cu ajutorul specialistilor vom stabili cum se va efectua instructajul, ce tip de instructaj se cere, ce fisa de instruire se va avea in considerare la completare, ce tematica este necesara:

Tinem cont de prevederile art. 5 lit. a din Legea nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca. Astfel, prin lucrator se intelege persoana angajata de catre un angajator, potrivit legii, inclusiv studentii, elevii in perioada efectuarii stagiului de practica, precum si ucenicii si alti participanti la procesul de munca, cu exceptia persoanelor care presteaza activitati casnice.

In consecinta, si in cazul celor ce isi efectueaza practica scolara trebuie sa fie respectate prevederile art. 77 din HG 1425/2006 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit carora „instruirea lucratorilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca cuprinde 3 faze:

a)    instruirea introductiv-generala;
b)    instruirea la locul de munca;
c)    instruirea periodica.”

In cadrul instruirii introductiv-generale se vor expune, in principal, urmatoarele probleme:
a)    legislatia de securitate si sanatate in munca;
b)    consecintele posibile ale necunoasterii si nerespectarii legislatiei de securitate si sanatate in munca;
c)    riscurile de accidentare si imbolnavire profesionala specifice unitatii;
d)    masuri la nivelul intreprinderii si/sau unitatii privind acordarea primului ajutor, stingerea incendiilor si evacuarea lucratorilor.

Instruirea introductiv-generala se va termina prin verificarea cunostintelor pe baza de teste. Mentionam faptul ca rezultatul verificarii se va consemna in fisa de instruire.

Atentie! Tinem cont de faptul ca Instruirea la locul de munca se face de catre conducatorul direct al locului de munca.

In vederea efectuarii instruirii la locul de munca, se va tine cont de tematicile intocmite de catre angajator, in cazul in care acesta si-a asumat atributiile din domeniul securitatii si sanatatii in munca, de lucratorul desemnat, de serviciul intern sau de serviciul extern de prevenire si protectie. Tematicile vor fi aprobate de catre angajator si vor fi pastrate la persoana care efectueaza instruirea.


sursa: PortalSSM.ro


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]