MODEL instructiune proprie SSM pentru un electrician auto

MODEL instructiune proprie SSM pentru un electrician auto
MODEL instructiune proprie SSM pentru un electrician auto
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Instructiuni proprii de securitate si sanatate in munca specifice operatiilor de întretinere si reparatie la sistemele electrice ale autovehiculelor rutiere
 
Prevederi generale
 
Continut
 
Art. 1
 
Instructiunile proprii elaborate de societate pentru operatiile de întretinere si reparatie la sistemele electrice ale autovehiculelor rutiere cuprind prevederi specifice de securitate a muncii pentru prevenirea accidentelor de munca si a imbolnavirilor profesionale.
Acestea au fost elaborate in urma studierii proceselor de munca, identificarii factorilor de risc si evaluarii acestora.
Personalul institutiei isi va desfasura activitatea in asa fel incat sa previna accesul neautorizat al altor persoane la echipamentele din dotare pentru a preveni orice prejudiciu cauzat persoanei sau institutiei.
 
Scop
 
Art. 2
 
Scopul prezentelor instructiuni proprii este eliminarea sau diminuarea riscurilor de accidentare in munca si imbolnavire profesionala existente in cadrul acestei activitati, proprii celor patru componente ale sistemului de munca (executant – sarcina de munca – mijloace de productie – mediu de munca). 
 
Prezentele instructiuni proprii servesc în cadrul societatii  la:
 
    • efectuarea instruirilor privind securitatea si sanatatea in munca  prevazute de legislatia în vigoare;
    • cercetarea accidentelor de munca, în vederea stabilirii cauzelor producerii
    • acestora si a responsabilitatilor ;
    • instrument cu ajutorul careia se realizeaza controlul, dar mai ales autocontrolul de securitate si sanatate în munca;
    • act juridic principal în baza caruia se stabilesc si se sanctioneaza abaterile în domeniul securitatii si sanatatii în munca pentru angajatii firmei;
    • elaborarea programelor de prevenire si protectie;
    • realizarea auditurilor si inspectiilor.
 
Domeniu de aplicare
 
Art. 3
 
Prezentele instructiuni proprii se aplica persoanelor angajate care desfasoara operatii de întretinere si reparatie la sistemele electrice ale autovehiculelor rutiere. 
 
Cadrul legislativ de referinta in vigoare (exemple)
    • Legea nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca;
    •      H.G. nr. 1.425/2006 privind normele metodologice de aplicare a Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006 cu modificarile si completarile ulterioare;
    •      H.G. nr. 971/2006 privind cerinte minime pentru semnalizarea de securitate si/sau de sanatate la locul de munca;
    •      H.G. nr. 1.091/2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate la locul de munca;
-    H.G. nr. 1051/09.08.2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate pentru manipularea manuala a maselor care prezinta riscuri pentru lucratori, în special dorsolombare
 
Terminologie (exemple)
 
    • lucrator - persoana angajata de catre un angajator, potrivit legii, inclusiv studentii, elevii in perioada efectuarii stagiului de practica, precum si ucenicii si alti participanti la procesul de munca, cu exceptia persoanelor care presteaza activitati casnice;
    • angajator - persoana fizica sau juridica ce se afla in raporturi de munca ori de serviciu cu lucratorul respectiv si care are responsabilitatea intreprinderii si/sau unitatii;
    • executant - angajatul care realizeaza sarcina de munca;
    • sarcina de munca - totalitatea actiunilor care trebuie efectuate de executant prin intermediul mijloacelor de productie pentru a realiza scopul sistemului de munca; 
    • mediu de munca - componenta sistemului de munca formata din totalitatea conditiilor fizice, chimice, biologice si psihosociale in care executantul isi defasoara activitatea/in care unul sau mai multi executanti isi desfasoara activitatea;
    • mijloace de productie - totalitatea mijloacelor de munca (cladiri, instalatii, masini, unelte, mijloace de transpot etc.) si a obiectelor muncii (materii prime, produse intermediare etc.) utilizate in procesul de productie a bunurilor materiale;
    • accident de munca - vatamarea violenta a organismului, precum si intoxicatia acuta profesionala, care au loc in timpul procesului de munca sau in indeplinirea indatoririlor de serviciu si care provoaca incapacitate temporara de munca de cel putin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces;
    • accident care produce incapacitate temporara de munca (ITM) – accident care produce incapacitate temporara de munca de cel putin 3 zile calendaristice consecutive, confirmata prin certificat medical sau, dupa caz, prin alte documente medicale, potrivit prevederilor legale;
    • boala profesionala - afectiunea care se produce ca urmare a exercitarii unei meserii sau profesii, cauzata de agenti nocivi fizici, chimici ori biologici caracteristici locului de munca, precum si de suprasolicitarea diferitelor organe sau sisteme ale organismului, in procesul de munca;
    • echipament de munca - orice masina, aparat, unealta sau instalatie folosita in munca;
    • echipament individual de protectie - orice echipament destinat a fi purtat sau manuit de un lucrator pentru a-l proteja impotriva unuia ori mai multor riscuri care ar putea sa ii puna in pericol securitatea si sanatatea la locul de munca, precum si orice supliment sau accesoriu proiectat pentru a indeplini acest obiectiv; 
    • loc de munca - locul destinat sa cuprinda posturi de lucru, situat in cladirile intreprinderii si/sau unitatii, inclusiv orice alt loc din aria intreprinderii si/sau unitatii la care lucratorul are acces in cadrul desfasurarii activitatii;
 
Art. 4
 
Prevederile prezentelor instructiuni proprii se aplica in mod cumulativ cu prevederile instructiunilor proprii generale elaborate de societate. 
 
Revizuirea instructiunilor
 
Art. 5
 
Prezentele instructiuni proprii se vor revizui ori de câte ori este necesar, ca urmare a modific?rilor de natur? legislativ?, a schimbarilor tehnologice, a modificarii echipamentelor de munca, cu ocazia modificarii proceselor de munc?, in situatia producerii accidentelor de munca sau ca urmare a masurilor dispuse de inspectorii de munca in urma controalelor.  
Orice revizuire sau completare necesita aprobarea conducerii societatii.
 
Incadrarea si repartizarea personalului pe locuri de munca
 
Art. 6
 
Operatiile de întretinere si reparatie la sistemele electrice ale autovehiculelor rutiere vor fi executate numai de personalul instruit si autorizat special. 
 
Art. 7
 
Supravegherea medicala este obligatorie pentru exercitarea operatiilor de întretinere si reparatie la sistemele electrice ale autovehiculelor rutiere, atat la angajare, cat si periodic. 
 
Instruirea personalului 
 
Art. 8
 
Instruirea lucratorilor in domeniul SSM cuprinde 3 faze: instruirea introductiv-generala, instruirea la locul de munca, instruirea periodica.
 
Art. 9
 
La instruirea personalului vor fi folosite mijloace, metode si tehnici de instruire, cum ar fi: expunerea, demonstratia, studiul de caz, vizionari de filme, diapozitive, proiectii, instruire asistata de calculator.
 
Organizarea locului de munca
 
Art. 10
 
Operatii de întretinere si reparatie la sistemele electrice ale autovehiculelor rutiere se vor face in hale si incaperi amenajate, dotate cu utilaje, instalatii si dispozitive adecvate.
 
Art. 11
 
Executarea unor lucrari de demontare, intretinere sau reparare a autovehiculelor este admisa si in spatii amenajate in afara halelor si atelierelor de intretinere 
 
Art. 12
 
Caile de acces din hale, ateliere si de pe platformele tehnologice vor fi intretinute in stare buna si vor fi prevazute cu marcaje si indicatoare de circulatie standardizate.
 
Art. 13
 
Incalzirea halelor si incaperilor de lucru va fi asigurata in perioada anotimpului rece in functie de temperatura exterioara.
 
Art. 14
 
In halele de intretinere si reparare a autovehiculelor, canalele de revizie, vor fi mentinute in stare curata, asigurandu-se scurgerea apei, a uleiurilor si a combustibililor.
 
Art. 15
 
Nu se admite pornirea motoarelor autovehiculelor in interiorul halelor, decat daca exista instalatii de exhaustare, in stare de functionare.
 
Art. 16
 
Instalatiile de ventilatie generala si locala din halele si incaperile destinate lucratorilor de intretinere si reparare a autovehiculelor vor fi in buna stare, urmarindu-se functionarea lor in permanenta la parametrii proiectati.
 
Art. 17
 
Utilajele din hala si ateliere (polizoare, masini de gaurit etc.) vor fi bine fixate, legate la pamant, dotate cu dispozitive de protectie in buna stare. 
 
Art. 18
 
Materialele textile folosite la curatarea si stergerea pieselor sau a mainilor vor fi depuse in cutii metalice cu capac de inchidere si evacuate in locuri stabilite in acest scop pentru a fi eliminate.
 
Art. 19
 
Sculele vor fi asezate pe suporturi speciale, amplasate in locuri corespunzatoare si la inaltimi accesibile. Dupa terminarea lucrului sculele vor fi curatate, dupa care vor fi inchise in dulapuri. Ascutirea sculelor de taiat, cioplit se va face de catre un lucrator instruit special in acest scop.
 
Art. 20
 
Lucratorii sunt obligati ca inainte de inceperea lucrului sa verifice daca uneltele si utilajele pe care le folosesc sunt in stare buna si corespund din punctul de vedere al securitatii muncii. 
 
Art. 21
 
Este interzisa modificarea sculelor prin sudarea prelungitoarelor improvizate pentru chei in vederea maririi cuplului.
 
Art. 22
 
Zilnic, inainte de inceperea lucrului, conducatorul locului de munca va verifica starea de sanatate si oboseala a muncitorilor. Daca acestia se afla sub influenta bauturilor alcoolice vor fi indepartati de la lucru.
 
Art. 23
 
Este interzisa pastrarea imbracamintei personale a lucratorilor si a alimentelor in incinta halei sau atelierelor. Imbracamintea se va pastra numai in vestiar. Alimentele se vor consuma numai in incaperile special amenajate si destinate de unitate in acest scop si numai dupa ce lucratorii respectivi isi vor spala bine mainile.
 
Art. 24
 
Se interzice introducerea si consumul bauturilor alcoolice in unitate si la locurile de munca.
 
Art. 25
 
Autovehiculele aflate pe pozitiile de lucru din hale, ateliere sau platforme tehnologice vor fi asigurate (calate) impotriva deplasarilor necomandate, in care scop vor fi folosite pene sau cale special confectionate. In cazul in care nu se executa lucrari la motor sau la transmisie, autovehiculele vor fi asigurate si cu mijloace proprii (frana de ajutor si cuplarea intr-o treapta de viteza).
 
Art. 26
 
Iluminatul natural si artificial se va realiza astfel incat sa se asigure o buna vizibilitate la locul de munca.
 
Art. 27
 
Corpurile de iluminat trebuie sa fie curatate periodic. De asemenea, se vor face masuratori periodice asupra iluminarii, precum si verificarea instalatiilor de iluminat.
 
Art. 28
 
Autovehiculele vor fi introduse la operatiile de intretinere sau de reparare numai dupa spalarea lor...continuarea pe PortalSSM >>>
 
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
MODEL instructiune proprie SSM pentru un electrician auto

Data aparitiei: 05 Martie 2024
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

MODEL instructiune proprie SSM pentru un electrician auto Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


    Descarca GRATUIT
    “Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

    exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
    Rentrop ∧ Straton

     

     

    eNews Resurse Umane

    Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
    Descarcati GRATUIT raportul special

    "Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
     

     


     
    Atentie la TELEMUNCA!
    Cazuri practice, solutii si exemple

    Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

    "Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

    Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
    [x]