Astfel, articolul 5 din Legea nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca prevede ca "lucratorul" reprezinta persoana angajata de catre un angajator in conditiile legii. Asadar, sunt inclusi studentii, elevii in perioada efectuarii stagiului de practica, precum si salariatii care un incheiat un contract de ucenicie.
De aceea, specialistii Portalssm.ro subliniaza faptul ca, si in cazul persoanelor care isi desfasoara practica scolara, trebuie respectate prevederile art. 77 din HG 1425/2006 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit carora „instruirea lucratorilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca cuprinde 3 faze:
a) instruirea introductiv-generala;
b) instruirea la locul de munca;
c) instruirea periodica.
In cadrul instruirii introductiv-generale se vor expune, in principal, urmatoarele probleme:
Legis Plus Legislatia Muncii
250 Modele Fise de Post
40 Modele de Regulament Intern
Noua lege a pensiilor Ghid practic
a) legislatia de securitate si sanatate in munca;
b) consecintele posibile ale necunoasterii si nerespectarii legislatiei de securitate si sanatate in munca;
c) riscurile de accidentare si imbolnavire profesionala specifice unitatii;
d) masuri la nivelul intreprinderii si/sau unitatii privind acordarea primului ajutor, stingerea incendiilor si evacuarea lucratorilor.
Instructajul SSM se efectueaza de catre conducatorul direct al locului de munca si se finalizeaza cu verificarea cunostintelor insusite. Rezultatele vor fi consemnate in fisa de instruire.
Va reamintim ca a fost aprobata Hotararea de Guvern prin care durata instruirii obligatorii se reduce de la 8 ore la o ora.
"Durata instruirii lucratorilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca, pentru fiecare dintre cele 3 faze prevazute la art.77 si pentru instruirea periodica efectuatua suplimentar (...), nu va fi mai mica de 1 ora si se stabileste prin programul de instruire-testare elaborat la nivelul intreprinderii si/sau unitatii potrivit prevederilor art.15(..)"
Incepand cu data intrarii in vigoare a acestei HG, durata instruirii SSM va fi stabilita de catre angajator, impreuna cu conducatorul locului de munca, lucratorul desemnat, serviciul intern sau extern de prevenire si protectie.