Tinerii care desfasoara un stagiu de practica trebuie sa primeasca instructaj SSM?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
19 Iulie 2016
19 Iulie 2016
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
instructaj ssmstagiu de practicadurata instruirii ssm
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Protectia persoanelor care isi desfasoara activitatea profesionala in cadrul unitatii Dvs, in calitate de angajator, este obligatorie, conform legii.

Astfel, articolul 5 din Legea nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca prevede ca "lucratorul" reprezinta persoana angajata de catre un angajator in conditiile legii. Asadar, sunt inclusi studentii, elevii in perioada efectuarii stagiului de practica, precum si salariatii care un incheiat un contract de ucenicie.

De aceea, specialistii Portalssm.ro subliniaza faptul ca, si in cazul persoanelor care isi desfasoara practica scolara, trebuie respectate prevederile art. 77 din HG 1425/2006 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit carora „instruirea lucratorilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca cuprinde 3 faze:

a) instruirea introductiv-generala;
b) instruirea la locul de munca;
c) instruirea periodica.

In cadrul instruirii introductiv-generale se vor expune, in principal, urmatoarele probleme:

a) legislatia de securitate si sanatate in munca;
b) consecintele posibile ale necunoasterii si nerespectarii legislatiei de securitate si sanatate in munca;
c) riscurile de accidentare si imbolnavire profesionala specifice unitatii;
d) masuri la nivelul intreprinderii si/sau unitatii privind acordarea primului ajutor, stingerea incendiilor si evacuarea lucratorilor.

Instructajul SSM se efectueaza de catre conducatorul direct al locului de munca si se finalizeaza cu verificarea cunostintelor insusite. Rezultatele vor fi consemnate in fisa de instruire.

Va reamintim ca a fost aprobata Hotararea de Guvern prin care durata instruirii obligatorii se reduce de la 8 ore la o ora.

"Durata instruirii lucratorilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca, pentru fiecare dintre cele 3 faze prevazute la art.77 si pentru instruirea periodica efectuatua suplimentar (...), nu va fi mai mica de 1 ora si se stabileste prin programul de instruire-testare elaborat la nivelul intreprinderii si/sau unitatii potrivit prevederilor art.15(..)"

Incepand cu data intrarii in vigoare a acestei HG, durata instruirii SSM va fi stabilita de catre angajator, impreuna cu conducatorul locului de munca, lucratorul desemnat, serviciul intern sau extern de prevenire si protectie.


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]