Orice angajator ar trebui sa fie la curent cu cele mai noi reglementari in ceea ce priveste sanatatea si securitatea in munca, siguranta angajatilor fiind prioritara.
Este demn de mentionat ca una dintre obligatiile angajatorul consta in elaborarea si prezentarea, cel putin o data pe an, comitetului de securitate si sanatate in munca(CSSM) un raport scris care va cuprinde situatia securitatii si sanatatii in munca, actiunile care au fost intreprinse si eficienta acestora in anul incheiat, precum si propunerile pentru planul de prevenire si protectie ce se vor realiza in anul urmator.
Ce trebuie sa contina acest raport anual SSM?
Chiar daca nu exista un model tipizat al acestui raport ar trebui sa faca referire la datele cuprinse in exemplul de mai jos:
RAPORTUL S.C. _________________
cu privire la actiunile desfasurate in anul 20_ _ pentru imbunatatirea starii de securitate si sanatate in munca a salariatilor
in perioda ianuarie – decembrie 20_ _ situatia securitatii si sanatatii in munca in cadrul societatii s-a prezentat astfel:
Pentru a ridica nivelul de siguranta in cadrul S.C._______ s-a hotarât organizarea activitatii de prevenire si protectie prin infiintarea serviciului intern de prevenire si protectie la nivelul societatii.
Pentru consilierea activitatii interne de prevenire si protectie s-a incheiat un contract de prestari de servicii cu durata de 1 an cu S.C.______(serviciu extern) societate care este abilitata in domeniul securitatii si sanatatii in munca.
De asemenea, prin decizia nr. ______________, s-a dispus infiintarea Comitetului de Securitate si Sanatate in Munca(CSSM).
Monitorizarea starii de sanatate a angajatilor se realizeaza prin ___________ – medic specialist de medicina muncii care va prezenta anual conducerii un raport asupra starii de sanatate a personalului.
Serviciul extern S.C.__________ a elaborat si Evaluarea Factorilor de Risc pe domeniile de activitate ale angajatilor si Planul de Prevenire si Protectie. S-a elaborat pachetul de documente privind infiintarea, organizarea si buna functionare a CSSM.
Pentru mai multe detalii despre raportul anual de SSM si ce trebuie sa mai contina, citeste
PortalSSM
De retinut noile reglementari in privinta duratei instruirilor de SSM, conform HG nr.767/2016
"Art. 801 Durata instruirii lucratorilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca, pentru fiecare dintre cele 3 faze prevazute la art. 77 si pentru instruirea periodica efectuata suplimentar celei programate prevazuta la art. 98, nu va fi mai mica de 1 ora si se stabileste prin programul de instruire-testare elaborat la nivelul intreprinderii si/sau unitatii potrivit prevederilor art. 15 alin. (1) pct. 8, datat si aprobat de catre angajator."
ATENTIE: Raportul, avizat de membrii comitetului de securitate si sanatate in munca, trebuie transmis in termen de 10 zile de la inregistrare.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Retineri din salariu. Daune materiale. Temei incetare CIMIntrebare: Un conducator auto transport rutier de marfuri (cod COR 833201) a fost angajat in perioada 28.03.2025-09.05.2025 la o societate de transport international de marfuri. Incetarea a fost facuta cu art. 31 alin 3. Acest angajat a facut mai multe daune la firma pentru care a cursat (vagon, marfa, etc. - daune care depasesc 3.000 euro). Poate societatea noastra sa ii retinta angajatului din salariu si indemnizatia de detasare contravaloarea daunei? Am inteles ca ar fi legal in baza facturilor de dauna...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Conducator in domeniul SSM. StudiiIntrebare: Un angajat cu studii superioare economice - managment, in specializarea Management cu un curs finalizat de 240 h absolvit cu certificat de atestare a competentelor profesionale de Evaluator de risc si auditor in domeniul secritatii si sanatatii in munca, poate ocupa postul de conducere al activitatii de activitatii de SSM?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<