COVID-19. Instruirea SSM in cazul muncii la domiciliu, in 2022

munca la domiciliu 2022munca la domiciliu ssminstruire ssm munca la domiciliu
COVID-19. Instruirea SSM in cazul muncii la domiciliu, in 2022
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"In cazul muncii la domiciliu, angajatorul are obligatia instruirii salariatului? Am nevoie de o instructiune proprie in acest sens, daca exista. Activitatea desfasurata este de contabilitate."
 
Raspunsul specialistilor:
 
Sunt considerati salariati cu munca la domiciliu acei salariati care indeplinesc, la domiciliul lor, atributiile specifice functiei pe care o detin. In vederea indeplinirii sarcinilor de serviciu ce le revin, salariatii cu munca la domiciliu isi stabilesc singuri programul de lucru. Angajatorul este in drept sa verifice activitatea salariatului cu munca la domiciliu, in conditiile stabilite prin contractul individual de munca.
 
In schimb, angajatorului are obligatia de a asigura transportul la si de la domiciliul salariatului, dupa caz, al materiilor prime si materialelor pe care le utilizeaza in activitate, precum si al produselor finite pe care le realizeaza.
 

Salariatul cu munca la domiciliu - drepturi in 2022

 
Salariatul cu munca la domiciliu se bucura de toate drepturile recunoscute prin lege si prin contractele colective de munca aplicabile salariatilor al caror loc de munca este la sediul angajatorului, inclusiv dreptul la instruire in domeniul securitatii si sanatatii in munca.
 
Telemunca reprezinta o forma de organizare a muncii prin care salariatul, in mod regulat si voluntar, isi indeplineste atributiile specifice functiei, ocupatiei sau meseriei pe care o detine, in alt loc decat locul de munca organizat de angajator, cel putin o zi pe luna, folosind tehnologia informatiei si comunicatiilor.
 

Munca la domiciliu 2022

 
Spre deosebire de munca la domiciliu, in cazul telemuncii, angajatul in cauza are posibilitatea sa lucreze atat de la domiciliul sau, cat si din alt loc in afara sediului companiei. In ceea ce priveste perioada si / sau zilele in care se poate desfasura activitatea de la distanta, aceste detalii urmeaza a fi stabilite, de comun acord, impreuna cu angajatorul sau.
 
In cazul telemuncii, specificul este dat de procesarea, transformarea, manipularea si difuzarea informatiilor (analisti, programatori, informaticieni etc.), pe cand munca la domiciliu presupune o activitate ce poate fi desfasurata de o sfera mai larga de angajati (spre exemplu, contabili, economisti, ingineri, croitori, strungari etc.).
 
Angajatii la domiciliu au avantajul ca isi pot stabili programul in mod individual, in concordanta cu prevederile agreate de comun acord intre ei si angajator, ceea ce presupune o anumita flexibilitate.
 

Program de lucru telemunca 

 
In cazul telemuncii, intervalul orar lucru se stabileste exclusiv in comun acord cu angajatorul. Acesta din urma trebuie sa respecte programul si modalitatea concreta de realizare a controlului muncii, asa cum a fost agreata cu angajatul in cauza.
Prevederile Legii nr. 319/2006 se aplica angajatorilor, lucratorilor si reprezentantilor lucratorilor.
 
Intrucat, salariatul cu munca la domiciliu este tot un lucrator, angajatorul are responsabilitatea de a asigura securitatea si sanatatea acestuia in toate aspectele legate de munca.
 
In acest sens, lucratorul care isi desfasoara activitatea la domiciliul propriu trebuie instruit periodic in domeniul securitatii si sanatatii in munca.
 
In plus, angajatorul va inregistra un eventual accident de munca soldat cu decesul sau vatamarea violenta a respectivului angajat care s-a produs in legatura cu sarcina de munca si in timpul programului de lucru la domiciliu.
 
 
Un raspuns oferit de expertii de la Portalssm, in data de 11.01.2022.
 

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
munca la domiciliu 2022munca la domiciliu ssminstruire ssm munca la domiciliu

Data aparitiei: 12 Ianuarie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

COVID-19. Instruirea SSM in cazul muncii la domiciliu, in 2022 Nota: 3.88 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]