"In cazul muncii la domiciliu, angajatorul are obligatia instruirii salariatului? Am nevoie de o instructiune proprie in acest sens, daca exista. Activitatea desfasurata este de contabilitate."
Raspunsul specialistilor:
Sunt considerati salariati cu munca la domiciliu acei salariati care indeplinesc, la domiciliul lor, atributiile specifice functiei pe care o detin. In vederea indeplinirii sarcinilor de serviciu ce le revin, salariatii cu munca la domiciliu isi stabilesc singuri programul de lucru. Angajatorul este in drept sa verifice activitatea salariatului cu munca la domiciliu, in conditiile stabilite prin contractul individual de munca.
In schimb, angajatorului are obligatia de a asigura transportul la si de la domiciliul salariatului, dupa caz, al materiilor prime si materialelor pe care le utilizeaza in activitate, precum si al produselor finite pe care le realizeaza.
Salariatul cu munca la domiciliu - drepturi in 2022
Salariatul cu munca la domiciliu se bucura de toate drepturile recunoscute prin lege si prin contractele colective de munca aplicabile salariatilor al caror loc de munca este la sediul angajatorului, inclusiv dreptul la instruire in domeniul securitatii si sanatatii in munca.
Telemunca reprezinta o forma de organizare a muncii prin care salariatul, in mod regulat si voluntar, isi indeplineste atributiile specifice functiei, ocupatiei sau meseriei pe care o detine, in alt loc decat locul de munca organizat de angajator, cel putin o zi pe luna, folosind tehnologia informatiei si comunicatiilor.
Munca la domiciliu 2022
Spre deosebire de munca la domiciliu, in cazul telemuncii, angajatul in cauza are posibilitatea sa lucreze atat de la domiciliul sau, cat si din alt loc in afara sediului companiei. In ceea ce priveste perioada si / sau zilele in care se poate desfasura activitatea de la distanta, aceste detalii urmeaza a fi stabilite, de comun acord, impreuna cu angajatorul sau.
In cazul telemuncii, specificul este dat de procesarea, transformarea, manipularea si difuzarea informatiilor (analisti, programatori, informaticieni etc.), pe cand munca la domiciliu presupune o activitate ce poate fi desfasurata de o sfera mai larga de angajati (spre exemplu, contabili, economisti, ingineri, croitori, strungari etc.).
Angajatii la domiciliu au avantajul ca isi pot stabili programul in mod individual, in concordanta cu prevederile agreate de comun acord intre ei si angajator, ceea ce presupune o anumita flexibilitate.
Program de lucru telemunca
In cazul telemuncii, intervalul orar lucru se stabileste exclusiv in comun acord cu angajatorul. Acesta din urma trebuie sa respecte programul si modalitatea concreta de realizare a controlului muncii, asa cum a fost agreata cu angajatul in cauza.
Prevederile Legii nr. 319/2006 se aplica angajatorilor, lucratorilor si reprezentantilor lucratorilor.
Intrucat, salariatul cu munca la domiciliu este tot un lucrator, angajatorul are responsabilitatea de a asigura securitatea si sanatatea acestuia in toate aspectele legate de munca.
In acest sens, lucratorul care isi desfasoara activitatea la domiciliul propriu trebuie instruit periodic in domeniul securitatii si sanatatii in munca.
In plus, angajatorul va inregistra un eventual
accident de munca soldat cu decesul sau vatamarea violenta a respectivului angajat care s-a produs in legatura cu sarcina de munca si in timpul programului de lucru la domiciliu.
Un raspuns oferit de expertii de la
Portalssm, in data de 11.01.2022.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<