Modificarea modalitatii de organizare a activitatii SSM. Este necesar un instructaj suplimentar?

Ioana Pavel
Ioana Pavel
19 Septembrie 2024
19 Septembrie 2024
Ioana Pavel
Ioana Pavel
instructaj suplimentarinstruire periodicaorganizare activitate ssm
Modificarea modalitatii de organizare a activitatii SSM. Este necesar un instructaj suplimentar?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va reamintim ca instruirea periodica are drept scop reimprospatarea si actualizarea cunostintelor in domeniul securitatii si sanatatii in munca si se efectueaza:

- lucratorilor angajati;
- lucratorilor detasati;
- lucratorilor delegati;
- lucratorului pus la dispozitie de catre un agent de munca temporar.
 
Instruirea periodica se efectueaza de catre conducatorul locului de munca.
 
In cazul delegarii la o alta unitate a aceluiasi angajator instruirea se efectueaza de conducatorul noului loc de munca, prin consemnarea acesteia la rubrica "instruire periodica suplimentara" din cadrul fisei individuale de instruire.  

"La trecerea de la serviciu extern in domeniul ssm la lucrator desemnat si serviciu intern, va fi nevoie de realizarea unui instructaj suplimentar in domeniul sanatatii si securitatii in munca?"

Raspunsul specialistilor: 

Instruirea periodica se efectueaza de catre conducatorul locului de munca utilizand tematicile intocmite de lucratorul desemnat, serviciul intern de prevenire si protectie sau serviciul extern de prevenire si protectie, dupa caz care sunt aprobate de catre angajator. Aceste tematici vor fi pastrate la persoana care efectueaza instruirea (conducatorul locului de munca).

Instruirea periodica se face suplimentar celei programate, tot de catre conducatorul locului de munca (seful ierarhic) in urmatoarele cazuri:

a) cand un lucrator a lipsit peste 30 de zile lucratoare;
b) cand au aparut modificari ale prevederilor de securitate si sanatate in munca privind activitati specifice ale locului de munca si/sau postului de lucru sau ale instructiunilor proprii, inclusiv datorita evolutiei riscurilor sau aparitiei de noi riscuri in unitate;
c) la reluarea activitatii dupa accident de munca;
d) la executarea unor lucrari speciale;
e) la introducerea unui echipament de munca sau a unor modificari ale echipamentului existent;
f) la modificarea tehnologiilor existente sau procedurilor de lucru;
g) la introducerea oricarei noi tehnologii sau a unor proceduri de lucru.

 

O lucrare realizata de specialisti pentru a va ajuta sa respectati legea!

Gandita ca un adevarat instrument de lucru, lucrarea va ajuta sa respectati legea si sa indepliniti rapid si usor cerintele ei. Lucrarea Ghid complet - Instructiuni proprii de securitate a muncii devine astfel o necesitate pentru orice angajator responsabil, care cauta siguranta, detalii AICI >>>
 

In concluzie, instruirea periodica suplimentara nu este conditionata de modalitatea de organizare a activitatii de prevenire (lucrator desemnat, serviciu intern sau serviciu extern) asa ca nu este obligatorie a fi efectuata in situatia data.

Un raspuns oferit in septembrie 2024, de catre specialistii de la PortalSSM. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii, sanatate si securitate in munca.

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie la legea pensiilor!

Vizionati webinarul GRATUIT

"Noua lege a pensiilor"
Noua lege a pensiilor

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Vizionati webinarul GRATUIT
“Noua lege a pensiilor”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la legea pensiilor!
Vizionati webinarul GRATUIT

"Noua lege a pensiilor"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]