Potrivit prevederilor art. 16 alin. (3) din Legea nr. 53/2003-Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, munca prestata in temeiul unui contract individual de munca confera salariatului vechime in munca.
Astfel, vechimea in munca in sensul legislatiei muncii este acea perioada in care salariatul a prestat munca in temeiul unui contract individual de munca.
Vechimea in munca in sensul Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale a fost inlocuita cu "stagiul de cotizare".
Stagiul de cotizare poate fi egal cu vechimea in munca (inteleasa in sensul legislatiei muncii) sau poate fi mai mare (in sensul legislatiei securitatii sociale) adaugandu-se si alte perioade in afara de cele in care persoana a avut calitatea de salariat, cum ar fi perioada studiilor universitare, perioada de somaj tehnic fara plata contributiilor, perioada concediului pentru ingrijirea copilului etc.
... In orice moment aveti informatii complete, fara sa trebuiasca sa apelati la mai multe surse. Consilier – Asigurari Sociale va pune la dispozitie TOATE informatiile referitoare la un anumit subiect. De exemplu, referitor la „concediu prenatal” gasiti: trimitere catre textul de lege (stabilirea cadrului legal), sfaturi de aplicare a legii, comentarii pe marginea textului legii, exemple de calcul si sanctiuni aplicabile.
... Rezolvati cu mare usurinta orice problema referitoare la concedii, pensii, somaj, CAS, CASS etc., oricat de specifica ar fi. Ca abonat al Consilierului – Asigurari Sociale beneficiati de un serviciu de Consultanta Gratuita in domeniu. Specialisti cu experienta de lucru in CNPAS, CNAS si ITM raspund cu promptitudine intrebarilor dvs.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediu de maternitate. Lipsa stagiului de cotizareIntrebare: O salariata, angajata din mai 2024 a adus in luna octombrie concediu medical de maternitate (initial, prenatal). Anterior lunii mai 2024 nu a mai lucrat in alta parte, prin urmare nu are stagiu de cotizare de 6 luni din ultimele 12. Cum trebuie sa procedeze angajatorul in acest caz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Reintegrare salariat la alt angajator. Incetare CIM la angajatorul curentIntrebare: Va rog sa imi mentionati care este procedura in urmatoarea speta: Daca un salariat angajat anul trecut imi aduce o hotararea judecatoreasca - prin care acesta se va reintegra in vechea firma de unde a plecat, cum procedez cu el. Este obligat sa isi respecte termenul de preaviz de 45 zile - avand functie de conducere? In cate zile de la depunerea hotararii la societate sunt obligata sa incetez contractul de munca si cu ce art din Codul muncii se inceteaza ?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<