Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului, conform art. 52 alin. (1) lit. d) din Codul muncii, in cazul intreruperii temporare a activitatii pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare.
Pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului, salariatii beneficiaza de o indemnizatie platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.
Pe durata intreruperii temporare, salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii (art. 53 alin. (1) si (2) Codul muncii).
Reducerea temporara a activitatii nu poate fi imputabila salariatilor si nu se poate identifica cu situatiile in care unitatea isi inceteaza activitatea din cauza falimentului ori isi reduce personalul ca urmare a reorganizarii. Intreruperea activitatii trebuie sa fie determinata de factori obiectivi, si nu exclusiv de vointa angajatorului.
„Bomajul tehnic“ sau intreruperea temporara a activitatii demotiveaza puternic angajatii, cu potentiale efecte negative asupra atitudinii si comportamentului acestora fata de companie.
Conform prevederilor O.U.G. nr. 4/2010, publicata in M.Of. nr. 93 din 10.02.2010, angajatorii pot solicita somajul tehnic pentru anul 2010 pe o perioada de maximum 90 de zile, incepand cu data publicarii Ordonantei, dar nu mai tarziu de 31 decembrie 2010.
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Portal Codul Muncii
Aplicarea prevederilor O.U.G. nr. 4/2010 aduce urmatoarele beneficii fiscale:
- indemnizatiile de care beneficiaza salariatii, de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, platit din fondul de salarii, pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului, nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit prevazut de Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal;
- atat angajatorul, cat si angajatul nu mai platesc contributiile de asigurari sociale;
- perioada de „somaj tehnic“ se ia in calcul la stabilirea perioadei de 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii pentru acordarea indemnizatiei de somaj.