Intreruperea temporara a activitatii fara incetarea CIM

19 Ianuarie 2012
19 Ianuarie 2012
somaj tehnicsuspendarea contractuluiasigurari socialeindemnizatie
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului, conform art. 52 alin. (1) lit. d) din Codul muncii, in cazul intreruperii temporare a activitatii pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare.

Pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului, salariatii beneficiaza de o indemnizatie platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.

Pe durata intreruperii temporare, salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii (art. 53 alin. (1) si (2) Codul muncii).
Reducerea temporara a activitatii nu poate fi imputabila salariatilor si nu se poate identifica cu situatiile in care unitatea isi inceteaza activitatea din cauza falimentului ori isi reduce personalul ca urmare a reorganizarii. Intreruperea activitatii trebuie sa fie determinata de factori obiectivi, si nu exclusiv de vointa angajatorului.

„Bomajul tehnic“ sau intreruperea temporara a activitatii demotiveaza puternic angajatii, cu potentiale efecte negative asupra atitudinii si comportamentului acestora fata de companie.

Conform prevederilor O.U.G. nr. 4/2010, publicata in M.Of. nr. 93 din 10.02.2010, angajatorii pot solicita somajul tehnic pentru anul 2010 pe o perioada de maximum 90 de zile, incepand cu data publicarii Ordonantei, dar nu mai tarziu de 31 decembrie 2010.

Aplicarea prevederilor O.U.G. nr. 4/2010 aduce urmatoarele beneficii fiscale:
- indemnizatiile de care beneficiaza salariatii, de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, platit din fondul de salarii, pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului, nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit prevazut de Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal;
- atat angajatorul, cat si angajatul nu mai platesc contributiile de asigurari sociale;
- perioada de „somaj tehnic“ se ia in calcul la stabilirea perioadei de 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii pentru acordarea indemnizatiei de somaj.



 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]