Adeverinta de vechime se va elibera in mod obligatoriu la incetarea CIM

adeverinta de vechime obligatorieadeverinta de vechime salariatiregistrul public de salarizare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
De acum incolo, orice angajator va fi obligat, prin lege, sa elibereze o adeverinta de vechime la incetarea contractului individual de munca (CIM) al angajatilor, indiferent daca acestia o solicita sau nu.

 
 
Iar aceasta obligatie ii priveste pe toti angajatorii, inclusiv institutiile si autoritatile publice, conform unui proiect de hotarare de Guvern pentru modificarea si completarea HG nr. 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor. Acesta a fost adoptat in data de 23 noiembrie de Executiv, iar in curand va aparea in Monitorul Oficial.

 
 
 
Ce informatii va contine adeverinta de vechime

 
 
 
Asadar, trebuie specificat ca documentul in cauza este necesar sa contina informatii legate de activitatea desfasurata, durata acesteia, salariul primit, vechimea in munca, in meserie si in specialitate. 

 
 
Ce risca angajatorii care nu se supun acestei legi? In contextul in care acestia nu elibereaza adeverinta, angajatorii in cauza vor fi sanctionati contraventional si vor fi amendati cu o suma cuprinsa intre 300 si 1.000 de lei.
 
 
 
Ce prevede propunerea de act normativ: „La incetarea activitatii salariatului/functionarului public/altei persoane platite din fonduri publice, angajatorul/institutia/autoritatea publica este obligat/a sa ii elibereze acestuia o adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate”. 

 
 
„La solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia un extras din registrul privat/public, certificat pentru conformitate sau o adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul privat/public si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii”, mai este specificat in document.
 
 
 
In acest context, la cerere, salariatii vor putea beneficia, in cel mult 15 zile, de un extras din Registrul privat, Registrul public sau o adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata, durata acesteia, salariul, etc.
 

 
 
Angajatorii vor putea sa ceara de la Inspectia Muncii date din Registrul public sau din cel privat


 
 
 
Este bine de stiut ca orice angajator va putea sa ceara de la Inspectia Muncii date din Registrul public sau din cel privat, insa acestea vor fi limitate exclusiv la studii, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.

 
 
Tot in data de 23 noiembrie Guvernul a decis, printr-o Hotarare pentru modificarea si completarea HG nr. 500/2011, introducerea unui registru de evidenta a personalului platit din fonduri publice, similar cu REVISAL.

 
 
Acesta va fi gestionat de Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (MMFPSPV).


 
 

 
 

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
adeverinta de vechime obligatorieadeverinta de vechime salariatiregistrul public de salarizare

Data aparitiei: 25 Noiembrie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Adeverinta de vechime se va elibera in mod obligatoriu la incetarea CIM Nota: 4.11 din 5 - 33 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]