Totodata, s-a luat decizia reintroducerii salariului minim brut garantat in plata diferentiat in functie de nivelul de studii sau de vechimea in munca, concept care a mai fost aplicat in Romania inainte de anul 2011: 2350 de lei brut, adica cu 13% mai mult fata de cel castigat de persoanele fara studii superioare sau cu vechime mai mica de 15 ani.
Mentionam ca Executivul s-a aratat astfel deschis unei propuneri formulate de sindicate la ultima sedinta a Consiliului National Tripartit, propunere care este in concordanta si cu prevederile Programului de Guvernare.
In urma discutiilor purtate cu sindicatele si patronatele, s-a ajuns la concluzia unanima ca majorarea salariului minim este necesara, singura divergenta fiind asupra datei de la care se va aplica masura: sindicatele au solicitat 1 noiembrie 2018, patronatele – 1 ianuarie 2019.
ATENTIE!
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Portal Codul Muncii
Guvernul va lua o decizie in cel mai scurt timp posibil, care va fi comunicata public, astfel incat ordonatorii de credite si companiile din Romania sa pregateasca punerea in aplicare a masurii.
Anuntul postat de Lia Olguta Vasilescu recent, pe Facebook:
"Iar “s-a blocat guvernul”, iar “nu mai sunt bani de pensii si salarii”, iar “nu se aplica legea salarizarii”. Asta aud de la opozitie din doua in doua luni. Si iar raspundem: asa cum nu ne-am blocat pana acum si cum am gasit fondurile necesare platii pensiilor si salariilor, asa se va intampla si anul viitor. Legea salarizarii se va aplica asa cum a fost ea adoptata de parlament, chiar daca lunile acestea a mai existat un scenariu si anume sa se aplice direct grila din 2022 in 2020, asa cum au solicitat, in mod repetat, mai multe federatii sindicale. Consideram insa ca legea trebuie aplicata asa cum a fost adoptata de parlament si cum este in vigoare, cu aplicare etapizata pana in 2022 si crestere anuala cu 25 la suta din diferenta pana la grila din 2022...citeste mai multe aici >>>
Sursa: Guvernul Romaniei