Pensionarul militar care a obtinut pensie pentru limita de varsta - poate lucra in continuare?

pensia militara cumulare cu salariulcumulare pensie militara cu salariupensia pentru limita de varsta
Pensionarul militar care a obtinut pensie pentru limita de varsta - poate lucra in continuare?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Avem un salariat care a primit decizia privind acordarea pensiei militare de stat-Pensie Limita de Varsta- Legea nr.223/2015 art. 21 alin. (3) Intrebarea mea este daca ii desfac contractul individual de munca sau isi continua activitatea in baza aceluiasi CIM."
 
Raspunsul specialistului:
 
Conform art. 538 alin. (2) din Codul administrativ, cu modificarile si completarile ulterioare, dispozitiile titlului III referitor la personalul contractual se completeaza cu prevederile Legii nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si cu alte legi speciale care reglementeaza regimul aplicabil anumitor categorii de personal sau contractului de management, dupa caz.
 
Procedura de pensionare din 2024! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor?
 
Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 ianuarie 2024 – Totul despre pensionare, detalii aici >>>
 

Salariatul si pensia pentru limita de varsta - poate continua activitatea?

 
Astfel, dispozitiile din Codul muncii ofera posibilitatea salariatului care indeplineste conditiile pentru a se pensiona la limita de varsta sa continue, in anumite conditii expres prevazute de lege, executarea contractului individual de munca, fara a fi necesara incheierea unui nou contract individual de munca.
 
Potrivit art. 3 lit.j) din Legea 223/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, varsta standard de pensionare reprezinta „varsta stabilita de prezenta lege, la care se poate obtine pensie pentru limita de varsta, in conditiile legii, precum si varsta din care se opereaza reducerile prevazute de lege”.
 

Pensii militare de stat si cumularea veniturilor

 
Totodata, conform art. 76 alin.(1) lit.a) din Legea 223/2015, „In sistemul pensiilor militare de stat pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii militari care beneficiaza de pensie de serviciu;”
 
Pensia de serviciu poate fi:
 
a) pentru limita de varsta;
b) anticipata;
c) anticipata partiala.
 
Asadar, pensionarul militar care a obtinut pensie pentru limita de varsta poate cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii.
 
Fiind vorba despre cumul, apreciem ca pot deveni incidente dispozitiile art. 56 alin.(4) din Codul muncii, prin introducerea acestui text fiind reglementata posibilitatea de prelungire a contractului individual de munca pentru salariatul (femeie sau barbat) care doreste sa continue activitatea dupa implinirea varstei standard.
 
Codul muncii stabileste in acest sens ca, „Pe baza unei cereri formulate cu 30 de zile inainte de data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare si cu aprobarea angajatorului, salariatul poate fi mentinut in aceeasi functie maximum 3 ani peste varsta standard de pensionare, cu posibilitatea prelungirii anuale a contractului individual de munca.”
 

Cumularea pensiei pentru limita de varsta cu alte venituri

 
In aceasta situatie, contractul individual de munca se poate prelungi daca:
 
a) salariatul indeplineste conditiile prevazute de lege pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta;
b) salariatul depune cu 30 de zile inainte de data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare o cerere prin care solicita prelungirea duratei contractului peste varsta standard de pensionare pentru o perioada de maximum 3 ani;
c) angajatorul aproba cererea depusa in termen de catre salariat.
 
Prin urmare, intr-o asemenea ipoteza, prelungirea contractului individual de munca este conditionata  de depunerea in termenul legal a unei cereri de catre salariat, dar si de acordul angajatorului.
 
Desi textul legal nu prevede expres, apreciem ca, pentru prelungirea contractului individual de munca, este necesara existenta unui acord de vointa anual, concretizat prin depunerea anuala a cererii de catre salariat, acceptata de angajator.
 
Daca angajatorul respinge cererea formulata de salariat, contractul individual de munca va inceta de drept in baza art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii. Acelasi lucru apreciem ca se intampla si in situatia in care cererea nu a fost depusa in conditiile sus-mentionate sau daca, din orice motiv, procedura prevazuta de lege nu a fost respectata.
 
In aceasta ultima ipoteza, prin reglementarea in vigoare nu se infrange libertatea de vointa a partilor raportului de munca prin lipsirea lor de posibilitatea de a decide asupra continuarii contractului individual de munca in noile conditii, ci, din contra, daca nu sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 56 alin.(4) din Codul muncii, se permite incheierea unui nou contract de munca, in temeiul libertatii muncii, cu acelasi angajator sau cu altul.
 
Un raspuns oferit in iunie 2023 de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pensia militara cumulare cu salariulcumulare pensie militara cu salariupensia pentru limita de varsta

Data aparitiei: 07 Iunie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Pensionarul militar care a obtinut pensie pentru limita de varsta - poate lucra in continuare? Nota: 3.75 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de post Montator elemente prefabricate din beton armatIntrebare: Suntem o firma de constructii ,va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru Montator elemente prefabricate din beton armat Cor: 711403.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionareIntrebare: Angajata - in varsta de 59 ani si 1 luna, primeste decizia de pensionare pentru limita de varsta in data de 16.04.2024 ( plata drepturilor de pensie se va face incepand cu data de 01.04.2024 ). Salariata a adus copie dupa decizie la angajator in data de 17.04.2024. 1. Cu ce data inceteaza CIM si cu ce articol? 2. Pot incheia un nou CIM cu angajatul dupa incetarea celui vechi pe perioada determinata de 1 luna - pentru a putea gasi alta persoana in locul acesteia? Mentionez ca salariata este de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]