Detasarea transnationala fara document portabil A1. Exista riscul de reconsiderare a diurnei, de catre organele fiscale?

Detasarea transnationala fara document portabil A1reconsiderare diurnalegea nr 72/2022
Detasarea transnationala fara document portabil A1. Exista riscul de reconsiderare a diurnei, de catre organele fiscale?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"O societate are salariatii pe detasare transnationala dar nu poate sa ia formularul A1, ce riscuri sunt din punct de vedere fiscal in aceasta situatie?"
 
Raspunsul specialistului: 
 
 
Exista riscul sa se considere de organele fiscale ca indemnizatia de detasare transnationala reprezinta venit salarial pe motiv ca deplasarea nu se incadreaza la detasare transnationala.
 
Acest ghid va ofera raspunsul la orice intrebare legata de detasarea transnationala in tarile UE! Aflati din lucrarea Detasarea transnationala a salariatilor:
care sunt principalele probleme intalnite in practica si solutiile optime
cum se aplica modificarile aduse de Ordinul 1429/2023 privind reincadrarea fiscala a diurnei, detalii AICI >>>
 
In situatia in care un angajator isi trimite salariatii in alt stat membru UE ca urmare a unui contract pe care l-a incheiat cu o entitate din statul respectiv, situatia se incadreaza la detasare transnationala in baza art. 5 alin. (2) lit. a) din Legea 16/2017 a detasarii transnationale care prevede astfel:
 
Prezenta lege se aplica in situatia in care intreprinderile prevazute la art. 3 lit. b) iau decizia punerii in aplicare a uneia dintre urmatoarele masuri cu caracter transnational:
a) detasarea unui salariat de pe teritoriul Romaniei, in numele intreprinderii si sub coordonarea acesteia, in cadrul unui contract incheiat intre intreprinderea care face detasarea si beneficiarul prestarii de servicii care isidesfasoara activitatea pe teritoriul unui stat membru, altul decat Romania, sau pe teritoriul Confederatiei Elvetiene, daca exista un raport de munca, pe perioada detasarii, intre salariat si intreprinderea care face detasarea;
Astfel, cata vreme salariatii se deplaseaza sa lucreze pe teritoriul altui stat membru UE in cadrul unui contract incheiat intre angajator si o entitate din statul respectiv deplasarea se incadreaza la detasare transnationala.
 

 Detasarea transnationala a salariatilor - obligatii legale

 
Prin urmare, angajatorului ii revin toate obligatiile legale ce privesc detasarea transnationala a salariatilor.
Salariatii sunt detasati transnational daca sunt indeplinite conditiile mai sus prevazute la art. 5 alin. (2) din Legea 16/2017 chiar daca angajatorul nu obtine documentul portabil A1.
Documentul portabil A1 se elibereaza in baza art. 12 din Regulamentul CEE 883/2004 iar conform Legii 16/2017 salariatul detasat de pe teritoriul Romaniei este definit ca fiind salariatul unui angajator stabilit pe teritoriul Romaniei, care, pe o perioada limitata de timp, dar nu mai mult de 24 de luni, conform art. 12 din Regulamentul (CE) nr. 883/2004 din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala, desfasoara munca pe teritoriul unui stat membru, altul decat cel in care isi are sediul angajatorul prevazut la art. 3 lit. b), sau pe teritoriul Confederatiei Elvetiene, pe perioada executarii contractului incheiat cu angajatorul din celalalt stat membru, astfel cum este prevazut la art. 5 alin. (2), in cadrul prestarii de servicii transnationale.
 
Or, chiar in situatia in care un angajator nu obtine document portabil A1, reglementarile referitoare la detasarea transnationala se aplica.
Dat fiind definitia salariatului detasat mai sus citata si anume faptul ca aceasta definitie face trimitere la un articol in baza caruia se obtine documentul portabil A1 exista riscul ca in lipsa documentului portabil A1, organele fiscale sa reconsidere diurna.
 
Conform Legii 72/2022 organele fiscale pot reincadra diurna doar in baza avizului ITM organism autorizat sa stabileasca daca o deplasare se incadreaza sau nu in detasare transnationala.
De aceea in mare parte riscul reconsiderarii diurnei depinde de opinia ITM.
 
Un raspuns oferit in octombrie 2023, de catre specialistii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 
 

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Detasarea transnationala fara document portabil A1reconsiderare diurnalegea nr 72/2022

Data aparitiei: 10 Octombrie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Detasarea transnationala fara document portabil A1. Exista riscul de reconsiderare a diurnei, de catre organele fiscale? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]