Raspunsul specialistilor PortalCodulMuncii.ro:
Vom tine cont de prevederile alin. (4) ale art. 145 din Codul muncii potrivit carora: “La stabilirea duratei concediului de odihna anual, perioadele de incapacitate temporara de munca si cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal si concediului pentru ingrijirea copilului bolnav se considera perioade de activitate prestata” este lesne de inteles de ce a fost abrogata prevederea alin. (2) potrivit careia durata efectiva a concediului de odihna anual se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
Dupa cum bine stim, angajatorul va stabili durata efectiva a concediului de odihna anual prin contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective de munca aplicabile.
Conform specialistilor, "chiar daca ipotetic toti salariatii pot avea un concediu de minimum 20 de zile lucratoare, in fapt durata efectiva a concediului de odihna anual se acorda proportional cu activitatea prestata de salariat intr-un an calendaristic, ceea ce insemna ca se acorda proportional cu perioada lucrata din anul calendaristic."
Evident, nu toti salariatii vor beneficia efectiv de 20 de zile concediu de odihna pe an, ci doar cei care au lucrat un an integral.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Angajatul care intr-un an calendaristic a lipsit nemotivat timp de doua luni de la locul de munca, pentru cele doua luni salariatul nu va beneficia de concediu de odihna.
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro