"O persoana angajata in perioada 06.10.2022 -21.10.2022 care primeste notificare de incetare perioada de proba la cate zile de concediu de odihna are dreptul?"
Raspunsul specialistilor:
Pentru a putea calcula numarul zilelor de concediu de odihna la care are dreptul salariatul care a prestat activitate 12 zile ar fi necesar sa cunoastem numarul zilelor negociate in contractul individual de munca.
Conform art. 145 din Codul muncii:
Art. 145. – (1) Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
(2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective de munca aplicabile.
Asadar, durata efectiva a concediului de odihna se stabileste in contractul individual de munca.
Mod de calcul CO in perioada de proba
Modul de calcul a concediului de odihna se stabileste utilizand una dintre urmatoarele formule:
Formula 1 = 12*21/365 = 10,356 = 0,690 zile de concediu de odihna, ceea ce inseamna ca salaratul va beneficia de o zi de concediu de odihna.
Formula 2 = 21 zile : 12 luni = 1,75 zile/luna
1,75 zile/luna x ½ luna = 0,0729 zile de concediu de odihna = 1 zi de concediu de odihna
Astfel, in ambele situatii, cu ambele formule, numarul zilelor de concediu de odihna este tot 1. Intotdeauna se rotunjeste in favoarea salariatului indiferent cat este fractia care depaseste intregul.
In concluzie, pentru activitatea prestata in intervalul 06 – 21 octombrie 2022 salariatul beneficiaza de o zi de concediu de odihna.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediu cand repausul saptamanal se acorda in alte zile decat sambata si dumincaIntrebare: In aceasta situatie se poate trece in pontaj CM/CO/CFP in zilele de weekend? Bineinteles, fiind specificat in CIM/ROI ca programul de lucru este si in weekenduri.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
SSM. Serviciul intern de prevenire si protectieIntrebare: Intrebarea era daca suntem obligati de lege sa avem in cadrul societatii un expert SSM cu norma intreaga, 8 ORE. Persoana in cauza a terminat cursul postuniversitar si a absolvit. Ideea era daca sa-i modificam functia de baza, daca suntem obligati prin lege sa il numim expert SSM.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<