Vom stabili, prin cele ce urmeaza, daca la revenirea unei angajate din concediu ingrijire copil se acorda concediul de odihna calculat pentru perioada lucrata inainte de a intra in CIC si neefectuat pana la acea data si daca pentru perioada in care contractul de munca este suspendat (CIC) se calculeaza concediu de odihna.
De asemenea, vom vedea daca, in cazul in care la incetarea contractului de munca cu data incetarii suspendarii pentru crestere si ingrijire copil (angajata nu revine la serviciu din CIC, in schimb solicita incetarea contractului) se pot plati zilele de concediu de odihna calculate pentru perioada lucrata inainte de intrarea in CIC si neefectuate pana la acea data.
Raspuns:
1. Pentru personalul contractual durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste prin contractul individual de munca cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic (art. 145 alin. (2) din Codul muncii republicat).
In cazul in care perioadele de concedii au fost de 12 luni sau mai mari si s-au intins pe 2 sau mai multi ani calendaristici consecutivi, salariatii au dreptul la un singur concediu de odihna, acordat in anul reinceperii activitatii, in masura in care nu a fost efectuat in anul in care s-a ivit lipsa de la serviciu.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Legis Plus Legislatia Muncii
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Pentru salariatii care se incadreaza in munca in timpul anului, durata concediului de odihna se va stabili proportional cu perioada lucrata de la incadrare la sfarsitul anului calendaristic respectiv, in raport cu vechimea in munca.
2. Zilele de concediu de odihna neefectuate nu pot fi platite decat in situatia incetarii contractului de munca. Potrivit art. 146 alin. (3) din Codul muncii , angajatorul este obligat sa acorde concediu de odihna, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.
La alineatul (4) al aceluiasi articol, legiuitorul stabileste conditiile in care este permisa compensarea in bani a concediului de odihna. Astfel, compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.
Prin urmare, angajatorul poate compensa in bani concediul de odihna neefectuat odata cu nota de lichidare la incetarea contractului de munca.