Absenta de la locul de munca. Angajatorul poate recupera drepturile salariale, in cazul in care angajatul nu a fost la serviciu?

absenta de la locul de muncaabsente nemotivate recuperare prejudiciiart.169 codul muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Vom analiza de aceasta data absenta de la locul de munca, adica situatia in care un salariat lipseste nemotivat de la locul de munca, fara sa anunte.

Absentarea nemotivata - ce trebuie sa stie angajatorii:

Conform Codului muncii, intr-o astfel de situatie, angajatorul este nevoit sa demareze procedura de cercetare disciplinara pentru a stabili caracterul nemotivat al absentelor unui salariat de la locul de munca.

Astfel, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.

Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (2) al art. 251 din Codul muncii - fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea...vezi totul despre absentarea nemotivata de la locul de munca >>>

"Intrebare: Un salariat a absentat o zi in cursul lunii februarie. Angajatorul a constatat absenta acestuia in luna aprilie si doreste recuperarea drepturilor salariale aferente zilei respective de la salariat. Cum se poate proceda in aceasta situatie?", se intreba cineva in cadrul PortalCodulMuncii.ro.



Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:


Raspunsul este nu. Orice angajator trebuie sa fie familiarizat cu faptul ca nu poate retine sume de bani de la salariat, cu titul de daune, doar daca:

"Alin. (1) si (2) ale art. 169 din Codul muncii prevad astfel:
(1) Nicioretinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege.
(2) Retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitive si irevocabila."


IMPORTANT!

Astfel, NU se pot face retineri din salariu, doar salariatul poate restitui suma de buna voie. In cazul refuzului de restituire de buna voie este NECESARA hotararea judecatoreasca.

Totusi daca angajatorul efectueaza retinerea din salariu riscul este ca salariatul sa il actioneze in judecata pentru restituirea sumei situatie in care angajatorul ii poate pretinde salariatului aceasta suma in baza dispozitiilor art. 159 alin. (1) din Codul muncii conform caruia, salariul reprezintă contraprestaţia muncii depuse de salariat în baza contractului individual de muncă.


Sursa: PortalCodulMuncii



NOUTATI din Legislatie muncii

LEGEA PENSIILOR: noile MODIFICARI intra in vigoare de la 1 septembrie!


Atentie!
La 1 septembrie 2024 va intra in vigoare Legea nr. 360/2023, noua lege a pensiilor, care urmeaza a inlocui complet Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (o parte dintre prevederile noii legi se aplica deja, altele isi vor produce efectele incepand cu 1 septembrie).

Iata de ce ti-am pregatit ghid practic Totul despre pensionare, care trateaza intr-o maniera completa si 100% profesionista absolut toate aspectele pensionarii!

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
absenta de la locul de muncaabsente nemotivate recuperare prejudiciiart.169 codul muncii

Data aparitiei: 18 Iulie 2018
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Absenta de la locul de munca. Angajatorul poate recupera drepturile salariale, in cazul in care angajatul nu a fost la serviciu? Nota: 3.5 din 5 - 12 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Cadouri in bani de Paste. Luna acordariiIntrebare: In cazul in care, in luna aprilie 2024, s-a oferit angajatilor o prima de PASTE (mai 2024), va rog sa-mi spuneti unde trebuie sa se regaseasca aceasta prima, pe statul de plata din luna aprilie 2024 sau pe cel din luna mai 2024.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Salariata insarcinata. Reducerea timpului de lucru in baza recomandarii mediculuiIntrebare: In cazul unei angajate insarcinata care vine cu recomandare de la medicul specialist de reducere a programului de lucru de la 8 ore la 6 ore, va rugam sa ne transmiteti daca angajata trebuie sa prezinte lunar la angajator concediu medical cod 10 (reducerea cu 1/4 a duratei normale de lucru) sau ce documente sunt necesare pentru a reduce programul de lucru.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]