Absentarea nemotivata - ce trebuie sa stie angajatorii:
Conform Codului muncii, intr-o astfel de situatie, angajatorul este nevoit sa demareze procedura de cercetare disciplinara pentru a stabili caracterul nemotivat al absentelor unui salariat de la locul de munca.
Astfel, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (2) al art. 251 din Codul muncii - fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea...vezi totul despre absentarea nemotivata de la locul de munca >>>
"Intrebare: Un salariat a absentat o zi in cursul lunii februarie. Angajatorul a constatat absenta acestuia in luna aprilie si doreste recuperarea drepturilor salariale aferente zilei respective de la salariat. Cum se poate proceda in aceasta situatie?", se intreba cineva in cadrul PortalCodulMuncii.ro.
Legis Plus Legislatia Muncii
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:
Raspunsul este nu. Orice angajator trebuie sa fie familiarizat cu faptul ca nu poate retine sume de bani de la salariat, cu titul de daune, doar daca:
"Alin. (1) si (2) ale art. 169 din Codul muncii prevad astfel:
(1) Nicioretinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege.
(2) Retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitive si irevocabila."
IMPORTANT!
Astfel, NU se pot face retineri din salariu, doar salariatul poate restitui suma de buna voie. In cazul refuzului de restituire de buna voie este NECESARA hotararea judecatoreasca.
Totusi daca angajatorul efectueaza retinerea din salariu riscul este ca salariatul sa il actioneze in judecata pentru restituirea sumei situatie in care angajatorul ii poate pretinde salariatului aceasta suma in baza dispozitiilor art. 159 alin. (1) din Codul muncii conform caruia, salariul reprezintă contraprestaţia muncii depuse de salariat în baza contractului individual de muncă.
Sursa: PortalCodulMuncii