Restituire indemnizatie de concediu necuvenita

06 Octombrie 2011
06 Octombrie 2011
codul munciiindemnizatie de concediuconcediu de odihna
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
O societate isi lichideaza angajatii, lichidare cu acordul partilor, angajatii si-au efectuat concediul de odihna integral.
Contravaloarea zilelor de concediu necuvenit trebuie restituita la casierie ? (nu se poate retine pe statul de plata)?. Ce document trebuie intocmit in acest caz ?
Dar aceste zile de concediu necuvenit, la calculul vechimei in munca sunt considerate zile de concediu fara plata. In acest caz trebuie completat Revisalul, iar pentru acea perioada trebuie intocmite decizii de suspendare si de incetare a suspendarii ?
De mentionat ca persoanele respectrive si-au efectuat concediul de odihna in luna august, caz in care nu ma mai incadrez in termen pentru depunerea Revisalului si intocmirea deciziilor.

Raspuns: Conform art. 140 alin. (2) din Codul muncii , durata efectiva a concediului de odihna anual se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
In situatia in care, salariatul efectueaza zile de concediu de odihna peste limita zilelor proportionale cu timpul efectiv lucrat se naste obligatia acestuia de a restitui indemnizatia de concediu de odihna corespunzatoare acestor zile.

Aceasta obligatie, consider ca isi are suport legal in dispozitiile art. 272 alin. (1) din Codul muncii, potrivit carora, salariatul care a incasat de la angajator o suma nedatorata este obligat sa o restituie.

Insa, daca salariatul nu restituie de buna voie indemnizatia de concediu de odihna necuvenita la casiera unitatii, caz in care i se va elibera chitanta pentru suma depusa, angajatorul nu va putea sa ii retina indemnizatia decat in baza unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile.

Aceasta, intrucat conform art. 164 din Codul muncii , nici o retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege iar potrivit alin. (2) al aceluiasi articol, retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila. Zilele de concediu de odihna efectuate necuvenit, pentru care indemnizatia aferenta a fost restituita sau retinuta in conditiile mai sus expuse constituie, intr-adevar, zile neplatite insa nu constituie zile de concediu fara plata. Astfel, concediul fara plata se acorda la cererea salariatului pentru motive personale sau in alte cazuri prevazute de Codul muncii. De aceea, aceste zile nu le veti inregistra ulterior, la data restituirii indemnizatiei, ca o suspendare a contractului individual de munca ca urmare a acordarii unui concediu fara plata.

NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]