CIM-ul este inregistrat in Revisal, avand state de plata, Declaratia 112 depusa la zi, plati efectuate la timp etc.
Ce spune legislatia in vigoare in acest domeniu?
Raspunsul expertului:
"In primul rand vom tine cont de faptul ca un contract individual de munca este definit la art. 10 din Codul muncii ca fiind contractul in temeiul caruia o persoana fizica, denumita salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, in schimbul unei remuneratii denumite salariu.
Contractul individual de munca presupune existenta a doua parti: salariat si angajator.
Ghidul HR-istului
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Salariatul este persoana fizica care pune la dispozitia angajatorului forta sa de munca, in schimbul unui salariu.
Angajatorul este cel care asigura un loc de munca unei persoane (salariatul), in schimbul unui salariu, munca desfasurandu-se in conditii de subordonare a prestatorului ei.
Din definirea termenilor de "contract individual de munca", "salariat" si "angajator" rezulta ca este inadmisibil ca o persoana fizica sa incheie un contract individual de munca in care sa cumuleze cele doua calitati de salariat si angajator intrucat nu poate fi indeplinita conditia de subordonare.
Atentie la faptul ca legea nu stabileste sanctiuni contraventionale exprese in cazul incheierii unui contract individual de munca cu sine insusi.
Asadar, intelegem ca incheierea unui astfel de contract se sanctioneaza cu nulitatea contractului in confomitate cu prevederile art. 57 alin. (1) din Codul muncii conform caruia, nerespectarea oricareia dintre conditiile legale necesare pentru incheierea valabila a contractului individual de munca atrage nulitatea acestuia iar potrivit alin. (2) al aceluiasi articol, constatarea nulitatii contractului individual de munca produce efecte pentru viitor.
In concluzie, in situatia in care ar interveni nulitatea contractul individual de munca, acest lucru nu ar avea efecte asupra vechimii in munca sau a taxelor aferente salariului ce au fost declarate si platite intrucat nulitatea produce efecte numai pentru viitor.
Ceea ce va pot sfatui este sa incetati contractul individual de munca cu acordul "partilor" in cel mai scurt timp."
Sursa: Fiscalitatea.ro, PortalContabilitate.ro