In cazul urmator, analiza face referire la doua probleme distincte. In primul rand, facem referire la contributia privind Pilonul II de pensii pentru un cetatean care pleaca in alt stat dupa incheierea CIM in Romania. In al doilea rand, un cetatean care pleaca in alta tara doreste sa stie daca isi poate transfera banii in statul respectiv la un alt fond de pensii privat.
Cazul nr. 1: Pensie pilon II. Export in strainatate
Ce se intampla cu contributia la pilonul 2 de pensii a unui cetatean angajat cu contract individual de munca dupa ce inceteaza raporturile de munca in Romania si pleaca intr-un alt stat fie el UE sau NON-UE? Cum va beneficia de ea?
Raspunsul specialistului:
Actul normativ care reglementeaza pensiile administrate privat este Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat.
Art. 137 alin. (3) din acest act normative stabileste ca, in cazul schimbarii locului de munca, a domiciliului sau a resedintei in alta tara, stat membru al Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, participantul si beneficiarul pastreaza dreptul la pensia privata castigata in cadrul schemelor de pensii private din Romania si aceasta se plateste in acel stat, in cuantumul ramas dupa scaderea tuturor taxelor si cheltuielilor aferente platii.
Astfel, legea reglementeaza doar exportul pensiei private in statele membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European.
Intrucat rezolvarea problemei nu tine de legislatia muncii va sfatuim sa luati legatura si cu administratorului fondului de pensii la care contribuie cetateanul strain.
Cazul nr. 2: Pilonul II. Transferul banilor de la fondul de pensii privat in alta tara
Un angajat cu contract de munca in Romania (in baza unui aviz de munca si avand permis de sedere in Romania in scop de munca), cetatean NON-UE, care contribuie la Pilonul 2 de pensii, isi poate transfera banii de la fondul privat de pensii intr-o alta tara (UE sau NON UE) la momentul plecarii din Romania?
Raspunsul specialistului:
Da. Conform art. 137 alin. (3) din Legea 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, in cazul schimbarii locului de munca, a domiciliului sau a resedintei in alta tara, stat membru al Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, participantul si beneficiarul pastreaza dreptul la pensia privata castigata in cadrul schemelor de pensii private din Romania si aceasta se plateste in acel stat, in cuantumul ramas dupa scaderea tuturor taxelor si cheltuielilor aferente platii.
Legea reglementeaza doar exportul pensiei private in statele membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European. Deoarece rezolvarea problemei nu tine de legislatia muncii va sfatuim sa luati legatura si cu administratorului fondului de pensii la care contribuie cetateanul strain.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Aplicarea facilitatilor in sectorul constructiiIntrebare: O societate desfasoara activitate conform codului CAEN 4120 a Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale. In anul 2019 societatea inregistreaza o cifra de afaceri de 5.083.954 lei, din care cifra de afaceri aferenta constructiilor este de 3.859.577 lei. In acest caz, in anul 2019 cifra de afaceri din constructii este inferioara pragului de 80% din cifra de afaceri (4.067.163 lei). In anul 2020, intrucat in anul precedent societatea nu a indeplinit conditiile, activitatea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatii privind stabilirea drepturilor salarialeIntrebare: O societate cu obiect de activitate Restaurante 5611, desfasoara activitatea in zile lucratoare si in weekend si salariatii primesc spor de weekend proportional cu perioada lucrata conform CIM. La intocmirea pontajului de catre administratorul restaurantului, exista situatia in care un salariat a efectuat doar 18 zile din numarul de zile lucratoare din luna respectiva, exemplu 21 zile lucratoare in acea luna. Administratorul restaurantului doreste sa plateasca salariu de baza intreg (salariu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<