Cercetarea disciplinara include mai multe puncte care pot fi parcurse de angajator, insa indeplinirea acestora depinde, in general, de fiecare situatie in parte. Un angajator poate lua decizia suspendarii contractului de munca al unui salariat pe perioada cercetarii disciplinare. Daca angajatul va fi sanctionat in urma cercetarii si daca i se retin si acele venituri de care nu a beneficiat in perioada cat a fost suspendat contractul, se considera prin lege ca a fost aplicata aceeasi sanctiune de doua ori pentru aceeasi abatere? Cum va trebui astfel procedat in cazul in care perioada de suspendare a contractului, respectiv valoarea drepturilor salariale pe care angajatul nu le primeste astfel, depaseste cuantumul sanctiunii in sine?
In aceasta privinta, dispozitiile art. 52 alin. (1) lit. a) din Codul muncii, republicat, reglementeaza dreptul angajatorului de a suspenda contractul individual de munca pe durata cercetarii disciplinare prealabile, in conditiile legii.
Angajatorul are astfel posibilitatea legala ca pe perioada cercetarii disciplinare prealabile sa suspende contractul individual de munca al salariatului in cauza. Conform art. 49 alin. (2) din Codul muncii, republicat, suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.
Astfel, ca urmare a emiterii deciziei de suspendare in temeiul art. 52 alin. (1) lit. a) din Codul muncii, republicat, salariatul nu va mai presta munca ceea ce va duce la neplata salariului, temei al neplatii salariului fiind neprestarea muncii. Legea nu considera sanctiune disciplinara suspendarea CIM.
Sanctiunile disciplinare sunt expres prevazute la art. 248 alin. (1) din Codul muncii, republicat.
In privinta reducerii salariului ca urmare a aplicarii uneia dintre sanctiunile disciplinare pecuniare prevazute la art. 248 alin. (1) lit. c) si d) din Codul muncii, republicat, desi presteaza munca, salariatul este platit cu un salariu mai mic decat cel cuvenit muncii prestate conform contractului de munca, temei al primirii unei parti din salariu fiind sanctiunea aplicata.
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
250 Modele Fise de Post
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
In consecinta, daca reducerea salariului este considerata sanctiune disciplinara, la baza neplatii integrale a salariului stand sanctiunea aplicata salariatului pentru savarsirea unei abateri disciplinare, suspendarea CIM pe durata cercetarii disciplinare prealabile nu poate fi considerata sanctiune disciplinara, temeiul neplatii salariului constituindu-l neprestarea muncii de catre salariat.
Legea nu stabileste dreptul salariatului sanctionat disciplinar, al carui CIM a fost suspendat pe durata cercetarii disciplinare, la plata salariului pentru durata cat CIM a fost suspendat si nici vreun alt drept in acest sens in situatia in care pe durata suspendarii CIM valoarea drepturilor salariale pe care nu le primeste salariatul depaseste cuantumul sanctiunii aplicate.