Editorial, 23.01.2009 - Gabriela Chirazof
Speta: Societatea la care a lucrat o salariata si-a incetat activitatea in urma intrarii in faliment. Inaintea incetarii activitatii firmei salariata a intrat in concediul de maternitate.
Intrebare: In conditiile platii contributiei de asigurari sociale de sanatate conform dispozitiilor legale pana la incetarea activitatii firmei, salariata va beneficia de indemnizatia de maternitate si dupa intrarea in faliment a societatii?
Raspuns: Da, conform dispozitiilor art. 32 alin. (1) din O.U.G. nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare.
Potrivit art. 2 alin. (1) din acest act normativ, asiguratii au dreptul la urmatoarele concedii medicale si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate:
a) concedii medicale si indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii;
b) concedii medicale si indemnizatii pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca, exclusiv pentru situatiile rezultate ca urmare a unor accidente de munca sau boli profesionale;
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Portal Codul Muncii
c) concedii medicale si indemnizatii pentru maternitate;
d) concedii medicale si indemnizatii pentru ingrijirea copilului bolnav;
e) concedii medicale si indemnizatii de risc maternal.
Dreptul la aceste concedii si indemnizatii este conditionat de plata contributiei de asigurari sociale de sanatate destinata suportarii acestor indemnizatii.
Conform art. 32 alin. (1) din O.U.G. nr. 158/2005 daca angajatorul isi suspenda temporar activitatea sau activitatea acestuia inceteaza prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciara, lichidare judiciara, faliment sau prin orice alta modalitate prevazuta de lege, drepturile la concediile si indemnizatiile care s-au nascut anterior ivirii acestor situatii, se achita din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate de catre casele de asigurari de sanatate.
Drepturile achitate in aceste conditii urmeaza a fi recuperate de catre casele de asigurari de sanatate de la angajator.
Mai mult decat atat, persoanele vor beneficia de dreptul la concedii si indemnizatii si in situatia in care a expirat termenul pentru care a fost incheiat contractul individual de munca, a expirat termenul pentru care a fost exercitata functia publica ori a expirat mandatul in baza caruia a desfasurat activitate in functii elective sau in functii numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti.
Discutati direct cu specialisti in dreptul muncii despre:
þ Obligatiile dvs. (angajatorul) in cazul unei sanctiuni disciplinare
þ Cum puteti concedia un angajat in mod perfect legal?
þ Cum va puteti proteja contra eventualelor procese intentate de fosti angajati?
þ Ce prevederi e bine (pentru angajator) sa contina regulamentul intern?
+ BONUS: Conventiile civile – legale sau nu?
Pentru detalii, click aici.