Sefii iubiti sunt urmati de subordonatii sai. Cred ca este cel mai important lucru de care se bucura un superior. Este si dovada suprema ca un manager isi face treaba asa cum trebuie. Oamenii il urmeaza pentru ca au incredere in el, in stilul lui de management, in rezultatele pe care le ofera de-a lungul timpului si in promisiunile lui.
De-a lungul timpului, am avut ocazia sa lucrez cu superiori numerosi si diferiti, lucru care imi permite sa vad lucrurile dintr-o perspectiva extrem de larga. In mod cert, niciun sef nu se aseamana cu altul. Toti sunt diferiti si au stiluri de management diferite, chiar daca ii putem aseza pe cateva tipare majore. Dar la final, oricare ar fi diferentele care ii despart, superiorii de succes respecta cateva reguli clare.
Doar 4 dintre regulile nescrise dar universal valabile, pe care orice manager le respecta:
Conduc cu grija si cu delicatete, nu cu forta. Sa vrei sa iti impui stilul de management cu forta, ca pe un fapt ce nu poate fi schimbat sau contestat, reprezinta cea mai scurta cale catre esec total. Nicio schimbare/ imbunatatire nu se impune. Totul se propune, se promoveaza, se propaga in 2-3-4 pasi.
Dau sfaturi. Nu asteapta sa le fie cerut feedback. Este un lucru eronat sa crezi ca un superior trebuie sa isi dea parerea si sugestiile de imbunatatire DOAR ATUNCI cand ii sunt cerute. Managerul de succes trebuie sa isi ofere sfaturile si sugestiile in mod constant, pentru ca subordonatii sai sa isi eficientizeze activitatea profesionala. Daca lor le merge bine si daca echipa functioneaza optim, si managerul are de castigat. Invers nu se poate niciodata si sub nicio exceptie.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Isi tin echipele unite. Nu dezbina oamenii, oricat de tentant ar fi sa se bazeze pe Divide et Impera (DEI). Stim cu totii ca o echipa dezbinata este usor de cucerit. Daca un om pleaca din echipa, nu risti sa plece cu el inca 2. Daca vrei sa convingi un subordonat cu privire la un aspect, nu risti sa faca front comun cu el tot restul echipei. Acesta este doar inceputul. Efectele stilului DEI sunt numeroase, dar cel mai important lucru este ca duce mereu catre pierdere financiara si non-financiara. DEI nu are efecte benefice la nivelul organizatiei, nici la nivelul departamentului.
Specialistii o confirma de cate ori este nevoie ca succesul unei companii sta in unitatea, in coeziunea tuturor membrilor departamentelor sale. Cand echipele sunt unite, eforturile isi convertesc maximul de eficienta. Rezultatele vor fi pe masura eficientei cu care se lucreaza.
Sunt perfect constienti de responsabilitatea lor asupra calitatii oamenilor cu care lucreaza. Am intalnit de-a lungul timpului superiori care cresc odata cu oamenii lor. Nu te poti astepta sa cresti calcand pe oamenii din jurul tau, ci doar ajutandu-i sa se dezvolte.
Profesionistii realizeaza ca CV-urile lor se imbunatatesc in mod constant si stiu ca o mare pondere din rezultate sunt direct proportionale cu gradul de implicare al superiorilor.
Oricat ne dorim sa adunam rezultate pe cont propriu, oricat de tentant ar fi un astfel de scenariu, in care noi suntem eroii principali, sa nu uitam ca managerii trebuie sa fie personaje-cheie in aceste demersuri. Daca ne dezvoltam profesional in mod eficient, daca stagnam, daca regresam, totul se imparte la doi. Este munca ta si munca superiorului tau. Este un efort comun care, desi nu este reglementat legal, ramane o regula nescrisa. Superiorii buni te ajuta sa cresti, investesc in tine, te ajuta sa devii un profesionist mai bun decat te-au gasit.
Sa aveti succes, curaj profesional si cariere stralucite!