Neplata contributiilor sociale pentru angajati poate duce la pierderea calitatii de SRL-D?

Contributiicontributii socialeOUG 6/2011SRL-Dsocietate debutanta
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Analizam mai jos cazul unui SRL-Debutant care a angajat 2 salariati in 2011, primind deductibilitate pentru contributii sociale. Angajatorul nu a platit nicio taxa timp de 2 ani (2011 si 2012) cat a avut salariati. Im momentul de fata firma trebuie inchisa.

Societatea nu a avut venit si nu a luat nici ajutorul de la stat, facand insa declaratiile si statul de salarii pentru cei doi angajati.

In momentul inchiderii, vom stabili daca scutirea pentru contributii sociale cf. art 5 lit c din OUG 6/2011 se refera, la sanatate, pensie, accidente si somaj sau doar la pensie.

De asemenea, vom vedea daca firma a mai beneficiat de aceasta scutire daca nu si-a platit taxele la salarii niciodata, in conditiile in care in art. 6 lit. d) din OUG 6/2011 se mentioneaza ca daca taxele nu au fost platite timp de 45 de zile, se pierde dreptul de a mai fi SRL-D.

Solutia consultantului:

Conform art. 5 lit. c) din OUG 6/2011 pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri, scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori, potrivit legii, pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult 4 salariati, angajati pe perioada nedeterminata.

Aceasta perioada constituie stagiu de cotizare in sistemul public de pensii, iar pentru stabilirea si calculul drepturilor prevazute de Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, se utilizeaza castigul salarial mediu brut lunar, pentru care asiguratul plateste contributia individuala de asigurari sociale. Pentru fiecare salariat, scutirea nu se acorda pentru veniturile salariale lunare care depasesc cuantumul castigului salarial mediu brut pe economie din anul anterior.

Asadar, microintreprinderea debutant beneficiaza de scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori potrivit legii, pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult 4 salariati, angajati pe perioada nedeterminata pentru veniturile salariale lunare care nu depasesc cuantumul castigului salarial mediu brut pe economie din anul anterior.

Conform art. (2) alin. (2) din Codul fiscal, contributiile sociale reglementate prin acest cod sunt urmatoarele:

a) contributiile de asigurari sociale datorate bugetului asigurarilor sociale de stat;
b) contributiile de asigurari sociale de sanatate datorate bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate;
c) contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate datorata de angajator bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate;
d) contributiile asigurarilor pentru somaj datorate bugetului asigurarilor pentru somaj;
e) contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale datorata de angajator bugetului asigurarilor sociale de stat;
f) contributia la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, datorata de persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajator potrivit art. 4 din Legea 200/2006
privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale, cu modificarile ulterioare.

Astfel, dintre contributiile sociale datorate pentru veniturile salariale, microintreprinderea debutant este scutita de la plata contributiei de asigurari sociale datorata bugetului asigurarilor sociale de stat de angajatori potrivit legii (contributia la sistemul de pensii), pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult 4 salariati, angajati pe perioada nedeterminata pentru veniturile salariale lunare care nu depasesc cuantumul castigului salarial mediu brut pe economie din anul anterior.

Conform art. 6 alin. (1) lit. d) din OUG 6/2011, calitatea de microintreprindere apartinand intreprinzatorului debutant se pierde, prin efectul legii la implinirea a 45 de zile lucratoare de la data scadentei unei obligatii fiscale neindeplinite.

In consecinta, intrucat calitatea de microintreprindere debutant s-a pierdut la implinirea termenului de 45 de zile lucratoare, societatea nu va mai beneficia de facilitatile acordate in considerarea respectivei calitati.

Acest raspuns este oferit de consultantii www.PortalContabilitate.ro.

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Contributiicontributii socialeOUG 6/2011SRL-Dsocietate debutanta

Data aparitiei: 06 Septembrie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Neplata contributiilor sociale pentru angajati poate duce la pierderea calitatii de SRL-D? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]