Va reamintim ca, timpul de munca reprezinta timpul pe care salariatul il foloseste pentru indeplinirea sarcinilor de munca. Pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.
In cazul tinerilor in varsta de pana la 18 ani, durata timpului de munca este de 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana.
Repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii este, de regula, uniforma, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu doua zile de repaus.
Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv
orele suplimentare.
"In cazul in care un angajat incadrat pe perioada nedeterminata, norma intreaga (8h/zi) se prezinta la lucru de luni-vineri timp de o luna 1h /zi , diferenta de ore nelucrate trebuie justificate, incadrate intr-o anumita categorie, transmise in Revisal?"
Avand in vedere ca din intrebare nu rezulta in ce conditii concrete salariatul cu norma intreaga se prezinta la locul de munca doar 1 ora/zi, la o prima vedere apreciem ca se impunea o modificare a contractului individual de munca, avand in vedere ca nu mai sunt respectate clauzele acestuia privind durata muncii, norma si programul de munca.
In aceste conditii apreciem ca ar fi trebuit facut un act aditional prin care reducea norma de munca de la 8 ore pe zi la 1 ora pe zi, se stabilea programul de lucru si drepturile salariale corespunzatoare. Actul aditional ar fi trebuit inscris in Revisal conform prevederilor HG nr. 905/2017 privind registrul de evidenta al salariatilor. Un alt caz ar fi cel al absentelor nemotivate de la locul de munca, din moment ce salariatul din 8 ore de munca pe zi, efectueaza doar 1 ora pe zi.
In acest caz ar fi trebuit declansata, conform Codului muncii si Regulamentului intern, procedura de
cercetare disciplinara. De principiu, aceste absente nemotivate se inscriu in pontaj, dar nu se transmit in Revisal. Insa, in situatia in care salariatul nu se prezinta la munca si are absente nemotivate, contractul se poate suspenda conform art. 51 alin. (2) din Codul muncii. In acest caz, transmiterea in Revisal s-ar fi facut conform art. 4 alin. (1) lit. e) din HG nr. 905/2017.
Un al treilea caz la care ne putem gandi este cel al absentelor motivate ale salariatului, pe baza unor invoiri primite de la locul de munca. Acest tip de absente motivate nu sunt reglementate printr-un act normativ, apar insa in practica, dar, in opinia noastra, in acest caz acordarea lor trebuie reglementata la nivelul angajatorului prin Regulamentul intern, deoarece orele de absenta motivata ar trebui solicitate de salariat, aprobate de angajator si stabilit si modul de recuperare a absentelor in alte zile. Aceste ore nu trebuie transmise in Revisal.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incadrarea deplasarii salariatului se stabileste in functie de motivul deplasariiIntrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post pentru Inginer de dezvoltare a produselor softwareIntrebare: Va rog sa-mi trimiteti un model fisa de post pentru codul COR 251207: Inginer de dezvoltare a produselor software.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<