Interviul de angajare: Intrebari dificile, raspunsuri inteligente

angajareinterviu de angajarerecrutareintrebari dificile la interviul de angajaremaria nicutar
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Nimeni nu poate spune ca nu are emotii inaintea unui interviu de angajare. Discutam despre o confruntare directa cu un potential viitor angajator. Din start, plecam de la premisa ca intervievatorul este un om care stie foarte bine cu ce se mananca slujba noastra. Stie ce abilitati si competente trebuie sa detinem si poate sa ne citeasca CV-ul dintr-o singura privire.
 
Cel putin, asa ar trebui sa se intample… CV-ul sa fie impecabil si concis iar intervievatorul sa fie capabil sa ne “citeasca” dintr-o privire.
 
Cel mai des, intervievatorul este viitorul tau sef. Nu sunt deloc rare situatiile in care sefii de departament vor dori sa selecteze personal viitorii subalterni. Specialistii in HR pot da o mana de ajutor, pot contribui cu sfaturi si scheme de recompense, insa interviul ‘pe viu’ trebuie sa fie orchestrat de cel care va lucra cu acesti candidati.
 
Cateva intrebari dificile pe care angajatorii le pot adresa in timpul unui interviu de recrutare:
 
“Ce poti sa imi spui despre tine?”
Cu siguranta veti spune ca nu exista intrebare mai simpla decat aceasta. In mod real, este o intrebare cu care intervievatorul va dori sa sparga nelinistea de la inceput, si pentru tine, dar si pentru el.
 
Interesant este ca numerosi candidati pierd lupta inca de la inceput. Vor incepe pe acelasi ton usor informal, pe care a fost adresata si intrebarea.
 
Am auzit deseori raspunsuri cu referire la hobby-uri si pasiuni, lucru remarcabil si imbucurator. Oamenii au hobby-uri si pasiuni si asta ne place mult. Cu toate acestea, sa nu uitam ca suntem la un interviu de recrutare. Daca nu m-ai castigat din primele fraze, sunt sanse slabe sa o faci din acest punct.
 
Asta nu inseamna ca ma astept sa incepi fraza cu cifre care sa imi arate performantele tale pe ultimele proiecte, insa vreau sa incepi discutia cu ce ma “doare” pe mine mai mult, cu abilitatile de care am nevoie, motivul pentru care ne-am rupt amandoi timp.
 
“Care sunt cele mai mari reusite din cariera ta?”
Nu incepe cu “pai” sau “sa vedem”. Nu incepe cu un moment de tacere ambigua, oricat de mult ne place ideea ca meditezi inainte de a da raspunsuri. Recrutorii se asteapta sa te astepti la aceasta intrebare si sa ai raspunsuri clare in minte.
 
Daca nu stii deja pana in acest moment ce reusite ai in cariera, se prea poate ca succesul tau profesional sa fie ceva lasat la limita dintre noroc si intamplare. Cautam angajati in care sa investim.

Asa ca ofera-ne un raspuns clar, concis, sprijinit de inserari din CV. Ajuta-ma sa iti urmaresc ideile cu ajutorul CV-ului pe care deja l-am citit. Daca imi spui de cele mai mari reusite ale carierei tale, ma voi astepta sa le regasesc in CV, harta profesionala pe care te bazezi pentru a obtine pozitia dorita.
 
“Care sunt cele mai mari esecuri din cariera ta?”
Si in acest caz am nevoie sa imi delimitezi esecuri pe care sa poti sa le intorci din poignet in avantajul tau. Daca nu le poti transforma in schimbari superbe de cariera, macar demonstreaza-mi cat de multe ai avut de invatat din ele.
 
Nimic nu se compara cu un candidat care poate suporta ideea de a fi vulnerabil in fata unui intervievator, aratandu-si punctele slabe si esecurile si, in acelasi timp, demonstrand ca niciun esec nu s-a produs in van. Daca imi poti demonstra ca ai invatat lectii incredibile din orice esec, sunt sanse mari sa te vreau in echipa.
 
Nimeni nu cauta candidati perfecti, impecabili, cu profesii fara repros. Ne dorim echipe in care sa avem oameni care stiu sa piarda si care stiu ca orice esec reprezinta o sursa incredibila de lectii valoroase.
 
 
“De ce ar trebui sa te angajez?”
Aici deja trebuie sa incepi sa te vinzi! Si nu sunt de ajuns adjectivele. Am nevoie de cifre care sa sustina motivele tale. Am nevoie de argumente pe care sa le pot verifica si cuantifica in bani si rezultate non-financiare.
 
La ce ma refer? Vreau sa imi arati ce valoare poti adauga tu proiectelor deja in derulare si echipei ca tot unitar prin competentele pe care le pui la bataie. Si asta pentru ca vreau sa iti imaginezi ca esti invitat la o masa rotunda, unde toata lumea se scotoceste in buzunare si pune pe masa tot, dar absolut tot.
 
Aici o sa trebuiasca sa iti aduci si tu contributia. Si nu sunt acceptati cei care pun valori cu jumatate de masura si cu inima indoita. Am nevoie sa stiu ca vrei sa faci parte din echipa, ca aici iti doresti sa fii, ca nu te intereseaza in mod principal salariul, ci faptul ca vei face performanta si ca rezultatele se vor vedea atat pentru cariera ta, cat si pentru echipa mea!
 
Sa avem succes, curaj profesional si cariere stralucite!
 
 

de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
angajareinterviu de angajarerecrutareintrebari dificile la interviul de angajaremaria nicutar

Data aparitiei: 06 August 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Interviul de angajare: Intrebari dificile, raspunsuri inteligente Nota: 3.35 din 5 - 23 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]