Un sfat esential pentru orice recrutor: Angajati pe perioada de proba

perioada de probaproba 2016perioada de proba contract pe durata determinata
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Recrutam si selectam. Dupa ce ne-am selectat angajatii, ii selectam din nou. Si daca observam greseli pe parcurs, vom consolida procedurile de recrutare si selectie pana cand vom reusi sa obtinem rezultate exceptionale.

Dar ceea ce multi manageri de linie neglijeaza este faptul ca au la dispozitie dreptul de a propune candidatului o perioada de proba ce poate merge pana la durata totala de 90 de zile, pentru functiile de executie.

Este, daca doriti sa priviti astfel, o sansa in plus pentru ambele parti. Este o sansa sa descoperi, din postura de angajator, daca are sens sa investesti in urmatorii ani in angajatul pe care il supui unei perioade de probe. Acelasi sistem se aplica pentru angajat, care are sansa sa descopere daca respectivul loc de munca este ceea ce cauta.


Nu uitati faptul ca in timpul perioadei de proba, oricare dintre parti poate inceta raporturile de munca fara preaviz si fara motivarea deciziei luate.

Am descoperit de-a lungul timpului situatii in care angajatorul a realizat ca salariatul proaspat angajat nu corespunde profesional. Altii au descoperit ca au salariati cu un nivel profesional inalt insa ca totul vine la pachet cu un caracter care lasa de dorit. Nu au putut observa aceasta latura negativa de la interviul de angajare. Si nici nu ii condamnam. Sunt numerosi candidati care te pot induce in eroare. Sunt si recrutori care se lasa entuziasmati sau pur si simplu "sedusi" de un CV realizat ca la carte, conform cu cerintele postului si cu descrierea sa in site-urile de recrutare online.

Nu ii condamnam nici pe candidati. Au cheltuieli, au nevoie de un loc de munca, au persoane in intretinere si este absolut normal ca la orice interviu de angajare sa fie mai straluciti decat oricand. O facem cu totii, in mod natural.

Dar managerii HR trebuie sa cunoasca aceste aspecte si sa isi ia toate masurile de siguranta pentru ca procesul de recrutare sa fie in mod real pe atat de reusit pe cat se doreste. Angajati pe perioada de proba. Asa puteti sa oferiti salariatilor ocazia de a nu ramane pe posturile pe care nu le doresc. Multi nu vor demisiona si vor ramane timp indelungat pe un post pentru care nu sunt facuti. Si in acelasi timp puteti sa oferiti angajatorilor si managerilor de linie posibilitatea de a lucra cu oamenii pe care ii doresc in echipa, cu cei mai potriviti si pregatiti pentru locul de munca in cauza.


Nu uitati faptul ca perioada de proba se acorda in mod diferentiat fata de tipul contractului individual de munca, fata de functia pe care o detine salariatul si nu numai.

Perioada de proba este de maxim 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie.
Perioada de proba este de maxim 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
Perioada de proba este de maxim 30 de zile calendaristice pentru persoanele cu handicap.

Iata si durata perioadei de proba pentru salariatii cu care am incheiat contracte de munca pe durata determinata:

a) 5 zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca mai mica de 3 luni;

b) 15 zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca cuprinsa intre 3 si 6 luni;

c) 30 de zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca mai mare de 6 luni;

d) 45 de zile lucratoare in cazul salariatilor incadrati in functii de conducere, pentru o durata a contractului individual de munca mai mare de 6 luni.


Care este durata perioadei de proba pentru angajatii temporari:

a) doua zile lucratoare, in cazul in care contractul de munca temporara este incheiat pentru o perioada mai mica sau egala cu o luna;
b) 5 zile lucratoare, in cazul in care contractul de munca temporara este incheiat pentru o perioada cuprinsa intre o luna si 3 luni;
c) 15 zile lucratoare, in cazul in care contractul de munca temporara este incheiat pentru o perioada cuprinsa intre 3 si 6 luni;
d) 20 de zile lucratoare, in cazul in care contractul de munca temporara este incheiat pentru o perioada mai mare de 6 luni;
e) 30 de zile lucratoare, in cazul salariatilor incadrati in functii de conducere, pentru o durata a contractului de munca temporara mai mare de 6 luni.



NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
perioada de probaproba 2016perioada de proba contract pe durata determinata

Data aparitiei: 21 Ianuarie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Un sfat esential pentru orice recrutor: Angajati pe perioada de proba Nota: 4.88 din 5 - 8 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]