Interviul de angajare reprezinta o proba decisiva atunci cand vine vorba de obtinerea unei anumite functii. De aceea, ca sa isi sporeasca sansele de reusita, candidatii trebuie sa se pregateasca corespunzator pentru discutia cu viitorul angajator. Asadar, iata cateva dintre aspectele pe care acestia trebuie sa le ia in considerare atunci cand aplica pentru un anumit job.
Research despre compania respectiva
Inainte de a aplica la un anumit job, este indicat un research minutios legat de compania respectiva. Mai precis, candidatii trebuie sa se informeze despre misiunea, valorile si obiectivele businessului la care isi doresc sa lucreze. De asemenea, acestia ar putea sa mai afle si alte detalii importante legate de angajatorul respectiv, precum portofoliul firmei, care este domeniul de activitate, cum se pozitioneaza pe piata, ce rezultate au avut in ultimii ani sau care este cultura in cadrul acelui business.
Pregatirea CV-ului
CV-ul este un aspect foarte important de care candidatii trebuie sa tina cont. De aceea, acesta trebuie creat cu atentie, sa fie concis, si sa contina informatii despre educatia, studiile absolvite, certificarile obtinute sau skill-urile fiecarui candidat. Totusi, ca sa isi impresioneze viitorul angajator, candidatii pot apela la o scrisoare de intentie, cu ajutorul careia sa isi sporeasca sansele de a fi angajati. Prin intermediul acestui document formal, angajatul isi exprima ferm interesul fata de locul de munca respectiv si demonstreaza ca are o atitudine profesionala, iar cu ajutorul scrisorii va argumenta de ce are calitatile necesare pentru a obtine postul pentru care a aplicat.
Interviul propriu-zis
In primul rand, cei care urmeaza sa aiba un interviu de angajare, trebuie sa adopte o tinuta potrivita si sa fie punctuali, ca sa lase o impresie placuta de la bun inceput. Apoi, in timpul interviului, candidatii trebuie sa se puna in valoare. Mai precis, sa isi scoata in evidenta aptitudinile, calitatile si sa sustina cu argumente detaliile pe care le-au trecut in CV si in scrisoarea de intentie. In plus, viitorul salariat trebuie sa se astepte la o serie de intrebari sau chiar teste, deci, se impune o pregatire, in prealabil, cu cateva zile inainte de interviu.
Obiectivele ambelor parti
In timpul interviului, candidatii isi pot exprima doleantele cu privire la asteptarile pe care le au de la compania unde vor sa isi desfasoare activitatea profesionala. Asadar, este necesar ca acestia sa vorbeasca deschis despre pachetul salarial pe care si-l doresc, despre beneficiile pe care si le doresc, precum programul sau zilele suplimentare de concediu, ori de posibilitatea de a avansa in functie. De asemenea, este indicat ca aplicantii sa afle care va fi rolul lor in compania respectiva sau ce se asteapta mai exact de la acestia. De exemplu, ar putea sa ceara detalii despre volumul de munca, numarul de proiecte, atmosfera de la birou sau despre gradul de flexibilitate atunci cand vine vorba de deadline.
Acestea sunt doar cateva dintre aspectele de care pot tine cont candidatii atunci cand se pregatesc pentru un interviu de angajare. Drept urmare, inainte de a aplica pentru un anumit post este un indicat un research minutios cu privire la compania respectiva, un CV bine structurat si o scrisoare de intentie in care sa fie evidentiate calitatile si aptitudinile candidatilor. De asemenea, aplicantii se pot interesa despre testele sau intrebarile pe care le-ar putea primi in functie de domeniul lor de activitate.
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
250 Modele Fise de Post
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
In plus, candidatii trebuie sa isi stabileasca, in prealabil, cerintele si obiectivele pe care si le propun si sa le exprime cu fermitate in timpul interviului. Astfel, acestia vor ajunge la un consens in legatura cu rolul pe care urmeaza sa il aiba in firma aceea, cu privire la obiectivele profesionale sau cele legate de beneficii.
Sursa foto: shutterstock.com