Peste 230 de milioane euro pentru sprijinirea locurilor de munca, a competentelor si a incluziunii sociale in Romania, din partea UE

incluziune sociala romanialocuri de munca romanianoi locuri de munca
Peste 230 de milioane euro pentru sprijinirea locurilor de munca, a competentelor si a incluziunii sociale in Romania, din partea UE
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Comisia Europeana (CE) va sprijini si piata muncii din Romania, asa ca tara noastra va primi fonduri in acest sens. CE a acordat in total 285 de milioane euro pentru sprijinirea programelor operationale (PO) ale Romaniei, Frantei si Germaniei din cadrul Fondului social european (FSE).
 
Comisia a acordat in total 285 de milioane euro pentru sprijinirea programelor operationale (PO) ale Romaniei, Frantei si Germaniei din cadrul Fondului social european (FSE); sprijinul se inscrie in cadrul Asistentei de redresare pentru coeziune si teritoriile Europei (REACT-EU). 
 
Resursele suplimentare sus-mentionate vor sprijini cetatenii fara loc de munca in gasirea unor noi locuri de munca, vor consolida sistemele de educatie, de ocupare a fortei de munca si de sanatate si vor contribui la accelerarea redresarii in urma crizei provocate de pandemie.
 
Romania primeste o suma suplimentara de 234 de milioane euro pentru programul sau operational privind capitalul uman. Noile fonduri vor contribui la furnizarea de cursuri pentru 168 000 de elevi defavorizati astfel incat sa se compenseze orele de scoala pierdute in timpul pandemiei,  conform comunicatului de presa al CE.
 
In plus, noile fonduri vor sprijini crearea de noi locuri de munca prin intermediul unor stimulente pentru angajare acordate persoanelor care au ramas fara loc de munca in timpul pandemiei si prin sprijinirea a 295 de noi intreprinderi sociale pentru persoanele care apartin unor grupuri vulnerabile. Finantarea suplimentara va sprijini, de asemenea, primele acordate unui numar de 97 000 de lucratori din domeniul sanatatii aflati in prima linie in timpul pandemiei.
 
De asemenea, Franta primeste o suma suplimentara de 24 de milioane euro pentru programul operational din cadrul FSE aferent departamentului sau de peste mari, Guyana. Fondurile respective vor ajuta elevii expusi riscului de abandon scolar, de exemplu prin intermediul unor programe de sprijin intensiv adaptate si al unui invatamant dual in intreprinderi si in scolile profesionale. 
 
Finantarea suplimentara va sprijini, de asemenea, somerii si persoanele care au cele mai mici sanse de a intra pe piata fortei de munca printr-o serie de masuri de incluziune sociala si va ajuta lucratorii sa dobandeasca competentele necesare intr-o lume a muncii aflata in continua evolutie.

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
incluziune sociala romanialocuri de munca romanianoi locuri de munca

Data aparitiei: 18 Februarie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Peste 230 de milioane euro pentru sprijinirea locurilor de munca, a competentelor si a incluziunii sociale in Romania, din partea UE Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]