Conform unui comunicat de presa publicat pe site-ul celor de la Inspectia Muncii, in aceasta perioada au fost depistate 482 de persoane care lucrau la negru, din care 329 erau din judetul Mures.
Munca la negru, penalizata cu amenzi 486.000 de lei
Daca ar fi sa ne raportam la domeniul relatiilor de munca, la nivel national s-au aplicat amenzi in valoare de 760.100 de lei, din care 486.000 de lei pentru munca la negru.
In acest interval de timp au fost sanctionati 268 de angajatori, iar pentru primirea la munca a mai mult de cinci persoane fara contracte individuale de munca, inspectorii de munca au facut 3 propuneri de cercetare penala.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Legis Plus Legislatia Muncii
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
In aceeasi perioada, in domeniul securitatii si sanatatii in munca s-au aplicat amenzi in valoare de 269.000 de lei.
In ceea ce priveste accidentele in munca, angajatorii au comunicat catre inspectoratele teritoriale de munca 80 de evenimente care, in urma cercetarilor efectuate de inspectorii de munca, vor fi incadrate sau nu ca fiind accidente. Dintre acestea 25 au fost in Bucuresti. Au fost sanctionati 717 de angajatori in domeniu.
”Ultima luna din an aduce si apropierea de temperaturi extreme cu minus. Avertizam angajatorii ca au obligatia legala sa distribuie ceai fierbinte angajatilor care lucreaza expusi la temperaturi extreme, cand termometrul scade sub minus 20 de grade sau in conditii de vant, care pot fi corelate cu aceste valori. Totodata sa acorde pauze pentru refacerea capacitatii de termoreglare in spatii fixe sau mobile cu microclimat corespunzator si sa le asigure echipament individual de protectie.
Pe durata intreruperii colective a lucrului, contractele individuale de munca ale salariatilor se mentin, iar perioada de intrerupere constituie vechime in munca. Ulterior, vor fi stabilite modalitatile de recuperare a timpului nelucrat.” - Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat.
Sursa: Inspectia Muncii